Putin i Vučić razgovarali o situaciji na Balkanu: Srbija nema nikakve aspiracije i težnje da bude dio NATO-a
Vučić i Putin, foto:AA

"Naišli smo na razumjevanje, na iskreni i prijateljski stav Putina"

Putin i Vučić razgovarali o situaciji na Balkanu: Srbija nema nikakve aspiracije i težnje da bude dio NATO-a

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin u Moskvi se sastao sa srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem.

Putin je prije sastanka u Kremlju kazao kako će s Vučićem razgovarati o situaciji na Balkanu.

Dodao je kako su povećane investicije i obim trgovine dvije zemlje.

"Trebamo razgovarati i o situaciji u regionu", istakao je Putin.

Vučić je ukazao na dobre odnose između Srbije i Rusije na međunarodnom planu, te odao priznanje zbog pozicije koju Putin zauzima kada je riječ o zaštiti međunarodnog prava i životno važnih nacionalnih i državnih interesa Srbije.

Najavio je i da će Putin sigurno doći u Srbiju, ali da će datum posjete biti poznat za dvije do tri nedjelje.

Vučić je rekao i da je Putina upoznao do "najsitnijih detalja o kompletnoj situaciji na Kosovu, o tome šta veliki svjetski igrači žele, kakva je uloga Rusije i kakvu podršku Srbija očekuje".

"Naišli smo na razumjevanje, na iskreni i prijateljski stav Putina i Rusije prema srpskom narodu i Srbiji", rekao je Vučić, istakavši da je bilo riječi i o konkretnim koracima o kojima, kaže, ne može govoriti.

2018100223266053537736793Web

Predsjednik Srbije je izrazio i zadovoljstvo iskreno prijateljskim stavom koji je Putin pokazao.

Kako je naveo, važna tema današnjeg sastanka je bilo i unapređivanje ekonomske i vojne saradnje, kao i saradnje u oblasti turizma.

On je Putinu ponovio stav Srbije prema članstvu u NATO.

"Mi imamo pristojne odnose sa svim savezima, ali Srbija nema nikakve aspiracije i težnje da bude dio NATO-a, ona želi da sačuva svoju samostalnost, zato i opremamo našu vojsku da možemo da se izborimo s opasnostima", rekao je Vučić.

Naveo je i da su razgovarali o gasu i pravljenju gasnih stanica, kako bi tečni gas dolazio do najudaljenijih dijelova zemlje.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.