Đukanović:  Čini mi se da posustaje naglašeni euroentuzijazam, rezultat makedonskog referenduma alarm za uzbunu
Đukanović prvi predsjednik iz regiona koji govori na plenarnom zasijedanju EP

"CG se bez izuzetka pridružuje zajedničkim pozicijama EU"

Đukanović: Čini mi se da posustaje naglašeni euroentuzijazam, rezultat makedonskog referenduma alarm za uzbunu

Prijem u NATO doživljavamo kao najveće priznanje za ogromne napore za sveobuhvatne reforme , kazao je crnogorski šef države Milo Đukanović u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu. Ocijenio je da je integracija zemalja regiona jedina dobra strategija koja učvršćuje stabilnost evropskog kontinenta te upozorio da neizvjesnost na evropskim adresama motiviše aktere retrogradne politike koji sanjaju prekompoziciju regiona. Pozvao je Brisel da rezultat makedonskog referenduma shvati kao alarm za uzbunu.

Predsjednik Evropskog Parlamenta Antonio Tajani dočekao je predsjednika Đukanovića u sjedištu EP u Strazburu. Intonirane su himne Crne Gore i Evropske unije , a potom se predsjednik Đukanović upisao u knjigu počasnih gostiju. Nakon susreta sa Tajanijem, Đukanović se obratio poslanicima EP kao prvi Predsjednik iz regiona koji govori na plenarnom zasijedanju.

3jpg

Đukanović i Tajani

Govoreći o Crnoj Gori 12 godina nakon sticanja nezavisnosti, kazao je da je učvršćena unutrašnja stabilnost i obezbijeđen dinamičan ekonomski, institucionalni i demokratski razvoj

" Na međunarodnom planu ostvaruju se i premašuju veoma ambiciozno postavljeni ciljevi. Crna Gora je već godinu i po članica NATO alijanse; zemlja kandidat za članstvo u EU, koja treba da otvori još samo dva pregovaračka poglavlja; odgovoran susjed i važan činilac regionalne stabilnosti i saradnje. I kao posljedica svega toga - investiciona destinacija, inspirativna mnogim veoma referentnim inostranim partnerima", rekao je Đukanović.

Crnogorski predsjednik je naglasio da uprkos naslijeđenom statusu jedne od najnerazvijenijih jugoslovenskih republika naša ekonomija je danas vodeća na Zapadnom Balkanu.

"U prošloj godini zabilježen je realni rast BDP od 4,7%, što je među najvišim stopama rasta u Evropi. Na još višem nivou je i rast u prvoj polovini 2018. U čitavom periodu nakon referenduma o nezavisnosti ostvarena je prosječna godišnja stopa realnog rasta ekonomije od preko 3%. Time je unaprijeđen životni standard stanovnika, koji je sada na najvišem nivou u regionu. Sa 34% prosjeka EU prije 12 godina došli smo u 2017. do 46%. Sve druge balkanske zemlje su ispod 40%, a neke nažalost i ispod 30%. BDP je od 2006. do kraja prošle godine nominalno povećan za 100%.U avgustu ove godine prosječna plata je iznosila 511€, što je nominalno za oko 80% više u odnosu na 2006. Prosječna zarada u Crnoj Gori je najviša u regionu, ali je nažalost još uvijek tri puta niža od prosjeka u EU, što je posljedica istorijskog zaostajanja Jugoistočne Evrope u ekonomskom razvoju", naveo je Đukanović. Podsjetio je i da je neto priliv iznosio preko 6 milijardi €, ili blizu 18% BDP prosječno godišnje, odnosno oko 800€ po glavi stanovnika na godišnjem nivou, što je u evropskom vrhu. Naglasio je da naša zemlja bilježi veoma dobre rezultate u turizmu koja se  preko 600.000 stanovnika, broji u 2017. godini oko 2 miliona turista. Dodao je i da jesvjetska finansijska i ekonomska kriza imala negativne reperkusije i na našu ekonomiju.

Istakao je da nedovoljna zaposlenost, posebno mlade generacije i dalje ostaje najveći izazov socijalnog razvoja Crne Gore u predstojećem periodu. 

Prijem u NATO, prema riječima Đukanovića, doživljavamo kao najveće priznanje za ogromne napore na sprovođenju sveobuhvatnih reformi, i doprinos regionalnoj i globalnoj stabilnosti kroz razvijenu partnersku saradnju.

"Pored pozitivnih efekata na bezbjednosnu i političku stabilnost, nakon članstva Crne Gore u NATO osjećaju se pozitivni efekti i na svim drugim poljima. Direktne strane investicije su uvećane, posebno iz NATO zemalja. Takođe, broj turista koji su ove godine posjetili Crnu Goru iz članica NATO porastao je za 25%. Pristupanje NATO svjedoči o značajnom reformskom pomaku našeg cjelokupnog društva na ekonomskom i političkom planu, kao i o rezultatima i kontinuiranim naporima koje ulažemo u izgradnji pravne države", kazao je Đukanović.

Naglasio je da je Crna Gora najdalje odmakla u pregovaračkom procesu sa EU i podsjetio da je za 6 godina koliko traju pregovori, otvoreno  31 poglavlje, i privremeno zatvorena 3.

"Crna Gora se već danas ponaša kao članica Evropske unije kada je u pitanju zajednička vanjska i bezbjednosna politika EU. Mi se bez izuzetka pridružujemo zajedničkim pozicijama EU, bez obzira na česte pritiske koje trpimo tim povodom, i spolja i unutar zemlje. Takođe, Crna Gora pruža kontinuirani doprinos miru i bezbjednosti kroz učešće Vojske Crne Gore u NATO, EU i UN operacijama i misijama", rekao je Đukanović.

Untitled

Đukanović:Crna Gora se već ponaša kao članica EU, foto: Twiter@EU Parliament Photo

Naveo je i da ja naša zemlja spremna da prihvati migrante iz afričkih država u granicama svojih kapaciteta što je, kako je pojansio, izraz kontinuirane posvećenosti humanim ciljevima, učvršćene u vremenu ratova na prostoru bivše Jugoslavije, kada su u određenim periodima izbjeglice svih nacionalnosti, činile više od jedne četvrtine našeg stanovništva.

Đukanović je pred evroparlamentarcima ocijenio da je ekonomski i društveni napredak najdirektnije je povezan s rezultatima koje ostvarujemo u oblasti vladavine prava navodeći da je toko 6 godina usvojeno oko 70 reformskih zakona, ojačan strategijski okvir i formirane ključne institucije kao što su Specijalno državno tužilaštvo i Agencija za sprečavanje korupcije, čiji se kapacitet i rezultati kontinuirano unapređuju.

"Imamo dobar napredak kad je u pitanju borba protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala. Svjesni smo značaja vladavine prava za razvoj društva u cjelini, ne samo za dalju dinamiku pregovaračkog procesa. Predano radimo na ispunjavanju privremenih mjerila što će, nadamo se, biti vrednovano kroz pozitivan izvještaj i završna mjerila, i biti smjernica za dalje postizanje dobrih rezultata. Posvećeni smo snaženju pravosuđa, stvaranju uslova za potpunu garanciju sloboda izražavanja i medija, i konstruktivnoj saradnji sa civilnim sektorom.", rekao je predsjednik CG.

Naglasio je da Crna Gora izuzetno cijeni finansijsku, ekspertsku i svaku drugu pomoć EU i država članica kroz pristupni proces te da nesebično dijeli iskustva s drugim zemljama kandidatima.

"Mi čvrsto vjerujemo da je uspjeh bilo koje države Zapadnog Balkana na evropskom putu, uspjeh svih. Pritom smo sigurni da je princip regate, koji je još jednom potvrđen i u nedavnoj Strategiji proširenja, mehanizam koji predstavlja pravi stumulans i jača zdravu konkurenciju u ovom procesu na Zapadnom Balkanu.Moje uvjerenje je da je integracija zemalja regiona jedina dobra strategija koja učvršćuje stabilnost evropskog kontinenta. Nastavak proširenja nije samo pitanje od značaja za Balkan. Riječ je o kvalitetu evropske stabilnosti i evropske konkurentnosti na globalnoj sceni. To posebno naglašavam jer, čini mi se da posustaje naglašeni euroentuzijazam koji je poslije pada Berlinskog zida karakterisao ne samo Centralnu i Istočnu Evropu, nego i Zapadni Balkan, sve do nedavno", poručio je Đukanović u Strazburu.

Kazao je da konfuzija i neizvjesnost na evropskim adresama hrane iluzije još uvijek poletnih aktera retrogradne politike u našem regionu, koji i dalje sanjaju prekompoziciju istog, te velikodržavne tvorevine i neumorno traže podršku tim idejama na nekoj važnoj međunarodnoj adresi.

"Računajući na kratko pamćenje međunarodne zajednice i njenu nedovoljnu posvećenost usljed zaokupljenosti svojim važnijim problemima. Zato se ponekad učini da su danas glasniji destruktivni tonovi '90-tih nego što su bili tokom posljednje dvije decenije. Stoga vjerujem da će izvjesna i dogledna evropska perspektiva regiona nagoviještena na Samitu u Sofiji i u posljednjem govoru predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera u ovom visokom domu značiti dodatni vjetar u jedra proevropskim elitama i svim progresivnim snagama koje istrajavaju na kursu integracija", kazao je crnogorski šef države.

To kako je rekao najbolje opisuje i rezultat referenduma u Makedoniji, koji je prema njegovom mišljenju raspisan prerano.

"Ne treba gubiti nadu da se propušteno može nadoknaditi dvotrećinskom većinom u parlamentu, ili da se pokuša do tog nivoa doći kroz nove izbore. Nadam se da će se u Briselu, i na drugim relevantnim adresama rezultat makedonskog referenduma shvatiti kao alarm za uzbunu, kao posljednje upozorenje da se mora daleko serioznije analizirati odnos prema politici proširenja i da je nužno povlačiti odlučnije strateške političke poteze", naglasio je Đukanović.

Vjeruje i da se to neće negativno odraziti na dijalog Srbije i Kosova, koji je i bez toga veoma komplikovan za koji je najvažnije što je uspostavljen i traje.

"Iskreno se nadam da će svi koji su involvirani u ovaj proces uzeti u obzir tradicionalno rovitu stabilnost Zapadnog Balkana, i težiti rješenju koje će ići u korist prevazilaženja tog istorijski opterećujućeg jaza između Beograda i Prištine, istovremeno ne ugrožavajući šire regionalne bezbjednosne interese", rekao je Đukanović.

Predsjednik se dotakao i neriješenog pitanja funkcionalnosti Bosne i Hercegovine koju očekuju izbori. On je kazao da ne očekuje lakši konsenzus i veću posvećenost vodećih političkih struktura i ličnosti reformama koje bi zemlju pokrenule u pravcu usvajanja evropskog sistema vrijednosti i integracija.

"Za ostvarenje tog cilja biće potrebna nova, šira međunarodna akcija sa naglaskom na konstruktivni konsenzus ključnih zemalja susjeda i najvažnijih činilaca međunarodne zajednice koji imaju posebnu ulogu u tom dijelu Evrope", zaključio je Đukanović pred Evropskim Parlamentom.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.