Ubistvo novinara novinara i njegove vjerenice plaćeno 70.000 eura
Martina Kusnirova i Jan Kuciaka

Uhapšena čitava ekipa

Ubistvo novinara novinara i njegove vjerenice plaćeno 70.000 eura

Ubistvo slovačkog istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice krajem februara naručeno je i plaćeno najmanje 70 hiljada eura, saopštili su slovačko Generalno tužilaštvo i policija.

Tužilaštvo i policija navode da će plaćeni ubica, njegov pomoćnik, posrednik i naručilac, koji su uhapšeni u četvrtak u raciji u mjestu Kolarovo na jugu Slovačke i dan kasnije u obližnjem Komarnu, po odluci suda ostati u pritvoru do suđenja, prenosi Beta.

"Broj od četvoro optuženih nije konačan. Dokazi su veoma jaki i bili su povod da optužimo te četiri osobe. Miran ću biti tek kada im bude uručena optužnica i kada budu pravosnažno osuđeni", kazao je danas na vanrednoj konferenciji za novinare generalni tužilac Jaromir Čižnar.

Tužilac nadležan za istragu ubistva novinara i njegova vjerenice, a koji po dogovoru sa slovačkim medijima ostaje anoniman, potvrdio je danas po inicijalima da su uhapšeni i ubica i pomoćnik vozač i posrednik i naručilac ubistva koji takodje može da se pokaže kao puki posrednik i ne mora da bude konačni.

"Ubistvo je naručeno i plaćeno najmanje 70 hiljada eura i to 50 hiljada eura u gotovini dok je 20 hiljada bila isplata starog duga.", kazao je nadležni tužilac.

U raciji je uhapšen napadač koji je iz pištolja ubio Kucijaka i njegovu vjerenicu Martinu Kušnirovu 21. februara uveče u njihovoj kući u selu Velka Mača blizu Bratislave. Ubica je Tomaš Sabo, koji je bio policajac, zatim detektiv, a posljednjih godina vlasnik radnje sa zdravom hranom u Kolarovu. Povremeno JE BIO angažovan i kao telohranitelj, a poklonik je borilačkih sportova i motociklista.

Vozač i pomoćnik je bio njegov rodjak Miroslav Marček, a posrednik privrednik sa juga Slovačke Zoltan Andruško koji je poslije hapšenja odlučio da saradjuje s istragom.

Ubistvo je preko Andruška naručila, prema saznanjima istrage, Alena Zuzova, prijateljica i prevodilac na italijanski jezik za kontroverznog slovačkog tajkuna Marijana Kočnera koji je Kucijaku pred ubistvo pijretio zbog toga što piše o njemu, a novinar je bez uspjeha od slovačke policije tražio da ga zaštiti od Kočnera.

Generalni tužilac Čižnar odbio je da novinarima potvrdi ili demantuje da li je među sumnjivim licima i sam Kočner.

"Racija policije počela je u četvrtak u dva sata ujutro. Učestvovalo je 150 policajaca jedinice za borbu protiv kriminala NAKA i policajci iz Europola. Obavili su 12 pretresa kuća i 13 pretresa poslovnih prostora. Zaplijenjena su i dva automata sa prigušivačem, dva automobila i mobilni telefon iskorišćeni tokom ubistva", rekao je šef elitne jedinice slovačke policije Branislav Zurijan.

Pištolj iz koga su ubijeni Kucijak i Kušnirova policija nije našla, ima samo metak, a danas je ponovo potvrđeno da namjera ubice nije bila da likvidira i vjerenicu novinara, već je ubijena zato što se u tom trenutku našla u kući.

Ubistvo Kucijaka, istraživačkog novinara portala Aktualiti.sk, naručeno je, prema ranijem saopštenju nadležnog tužioca, zbog dvije od niza tema o korupciji i vezama slovačkih zvaničnika sa kontroverznim tajkunima i italijanskom i albanskom mafijom iz agrobiznisa na istoku Slovačke.

Fizičkom likvidacijom glas Kucijaka nije ućutkan zato što su njegove slovačke, češke, njemačke i poljske kolege formirale poseban tim koji ide tragom tema koje je započeo, razrađuju ih dalje, kao recimo ulogu albanske mafije i posthumno Kucijakove tekstove i teme objavljuju.

Ubistvo novinara i njegove vjerenice šokiralo je Slovačku i započelo seriju najvećih demonstracija od Plišane revolucije 1989. godine, kada su iz nedjelje u nedjelju desetine hiljada Slovaka izlazile na ulice zahtevajući nezavisnu istragu ubistva. Zbog demonstracija je sredinom marta pala vlada dugogodišnjeg premijera Roberta Fica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.