Stoltenberg pozdravio referendumsko “za“ u Makedoniji
Jens Stoltenberg

Stoltenberg pozdravio referendumsko “za“ u Makedoniji

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg pozdravio je rezultate jučerašnjeg savjetodavnog referenduma koji je u Makedoniji održan u vezi sa postignutim sporazum s Grčkom.

Prema nezvaničnim rezultatima Državne izborne komisije Makedonije (DIK) na jučerašnji savjetodavni referendum o promjeni imena zemlje i učlanjenju u NATO i EU izašlo je 36,8 posto birača, od kojih je 91,52 posto glasalo “za”.

Birači u Makedoniji odgovarali su na referendumsko pitanje "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora između Makedonije i Grčke?".  To je dio dogovora o rješavanju dugogodišnjeg spora o imenu sa Grčkom, koji predviđa promjenu imena države u Republika Sjeverna Makedonija. 

Ne čekajući zvanične rezultate referenduma, generalni sekretar NATO-a Stoltenberg je posredstvom društvenih mreža pozdravio referendumsko “za“.

“Pozivam sve političke lidere da se ponašaju konstruktivno i odgovorno i da razmotre ovu istorijsku priliku“, poručio je Stoltenberg, prenosi Anadolija.

Ističući da su vrata NATO-a otvorena za Makedoniju, Stoltenberg je kazao da je za to potrebno ispuniti sve procedure na nacionalnom nivou

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.