Proizvedene u Turskoj, vrijednost oko 1,26 miliona eura

Crnogorski vojnici od sjutra u novim uniformama (FOTO)

U Crnu Goru su stigle nove vježbovno-terenske uniforme namijenjene pripadnicima Vojske Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, nove uniforme, sa prepoznatljivom šarom i bojama, urađene su po najvišim evropskim standardima kvaliteta i redizajniranog su kroja.

Ministarstvo odbrane, naglašavaju iz tog resora, po prvi put od 2009. godine obezbjeđuje vježbovno-terensku uniformu za cjelokupan sastav Vojske. U prethodnom periodu su nabavljane samo nedostajuće količine. 

"Nacrt za kroj uniforme izradila je prof. dr. Mirjana Reljić, profesor dizajna na Univerzitetu u Beogradu u skladu sa zahtjevima Ministarstva odbrane, dok je za procjenu kvaliteta bila angažovana renomirana laboratorija Euroinspekt – Eurotextil d.o.o. iz Republike Hrvatske. Ministarstvo odbrane je za nabavku novih uniformi opredijelilo za period do 2022. godine 5,3 miliona eura, dok je vrijednost ovogodišnjeg kontingenta oko 1,26 miliona eura. 
Uniforme su nabavljene kroz međudržavni sporazum CG i Turske", navodi se u saopštenju.

Turska strana je,kako se dodaje, preko Privredne agencije Ministarstva nacionalne odbrane Republike Turske „ASFAT« A.S, za izradu vježbovno terenske uniforme angažovala renomiranu kompaniju Yakupoglu A.S. (YDS) sa skoro stogodišnjim iskustvom u izradi odjeće i obuće.

"Novoprimljeni vojnici koji će sjutra položiti zakletvu prvi će obući novu vježbovno terensku uniformu VTU-18. S obzirom da njima uskoro počinje obuka, to će ujedno biti prilika da se provjeri kvalitet uniforme i van laboratorije u terenskim uslovima", zaključuju iz MO.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.