Klinički centar dobija novi ultrazvuk za pregled dojki (FOTO)
Foto: Avon

U okviru kampanje "Pokaži da ti je stalo"

Klinički centar dobija novi ultrazvuk za pregled dojki (FOTO)

Klinički centar Crne Gore (KCCG) dobiće novi ultrazvučni aparat za pregled grudi, u okviru društveno odgovorne kampanje „Pokaži da ti je stalo“, koju je kompanija Avon posvetila borbi protiv raka dojke.

Zahvaljujući novom aparatu, broj pregleda biće povećan, kao i njihov kvalitet, saopšteno je iz Kompanije Avon.

„Osnovni zadatak ovog aparata je da poboljša kvalitet i preciznost ultrazvučne dijagnostike za bolesti dojke“, saopštio je na konferenciji za medije Branimir Vlahović, direktor Centra za radiološku dijagnostiku KCCG.

Kako se navodi, u Crnoj Gori godišnje od raka dojke oboli 350 žena, od kojih svaka treća izgubi bitku sa ovom bolešću. Oko 70 odsto oboljelih ima rani karcinom dojke, koji se može izliječiti u većini slučajeva, dok metastatski karcinom, koji nije izlječiv, ima 30 odsto njih, podaci su KCCG. Upravo zbog činjenice da je rak dojke izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme, glavni cilj kampanje „Pokaži da ti je stalo“ je podizanje svijesti o važnosti pravovremenih pregleda grudi, objašnjavaju iz Avona.

„Važno je govoriti o toj temi, ne tretirati je kao tabu - edukovati što više dama svih generacija, ali i njihove partnere, muškarce, braću, očeve, jer i oni imaju veoma važnu ulogu u životu i zdravlju žena. Pozivamo Vas i Vašu publiku da pokažite da vam je stalo, tako što ćete podsjetiti svoje majke, supruge, sestre i ćerke da se pregledaju. Ohrabrite svoje koleginice, komšinice i prijateljice da urade isto. To je borba svih nas i zajedno možemo da napravimo razliku koju želimo – a to je da pozitivno utičemo na ovaj problem koji pogađa žene širom svijeta“, navela je Miroslava Pavlović-Marjanović, direktorka kompanije Avon za Jadranski region.

Kako je istaknuto, vrijednost donacije kompanije Avon iznosi blizu 30 000 eura. Novac je prikupljen prodajom specijalnih Avon proizvoda sa ružičastom vrpcom, od kojih je cjelokupan bruto profit namijenjen Avon akciji za borbu protiv raka dojke u Crnoj Gori.

MiroslavaPavloviMarjanoviAVON

Foto: Avon

„Medicinska oprema je, pored stručnog osoblja i volje naših dama da se pregledaju, najvažniji element u borbi protiv raka dojke. Želim da iskoristim ovu priliku da se posebno zahvalim našim Avon Damama, koje su kupovinom Avon proizvoda sa ružičastom vrpcom, direktno doprinijele realizaciji ove donacije“, rekao je Filip Popović, direktor Avon Cosmetics Montenegro.

Ministarstvo zdravlja je podržalo kampanju „Pokaži da ti je stalo“ i zahvalilo se Avonu na donaciji. Oni su podsjetili da država sprovodi skrining, odnosno, organizovane mamografske preglede, upravo sa ciljem da se bolest otkrije u ranoj fazi.

DonacijaKlinickomcentruCG2

Foto: Avon

“Jedino zajedničkim angažovanjem aktera unutar zdravstvenog sistema, ali i cjelokupne društvene zajednice, možemo ostvariti uspješnu realizaciju ovog programa. U cilju unapređenja realizacije programa Skrininga karcinoma dojke u Crnoj Gori planirana je nabavka digitalnih mamografa u ovoj godini”, saopštio je Miro Knežević, generalni direktor Direktorata za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja.

Osim donacije ultrazvuka i edukacije o važnosti redovnih ultrazvučnih i samopregleda dojki, kako je istaknuto, Avon će 13. oktobra u centru Podgorice organizovati i trku muškaraca pod nazivom „U njenim cipelama“. Učešćem u trci, muškarci dobijaju priliku da na simboličan način pokažu da im je stalo, jer oni mogu da imaju važnu ulogu u životima žena iz svog okruženja, kada je u pitanju i briga o njihovom zdravlju.

Kako se navodi, kampanja „Pokaži da ti je stalo“ u Crnoj Gori nastavak je globalne misije kompanije Avon da živote žena učini boljim. U preko 50 zemalja širom svijeta, Avon je kroz svoje akcije donirao preko milijardu dolara za podršku programima koji se bore protiv raka dojke i omogućio preglede dojki za desetine miliona žena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.