Oktobar u Gradskom pozorištu:  U novu sezonu sa novim izazovima
Foto: Ilustracija

Počinju u srijedu sa predstavom "Čarobnjak iz Oza"

Oktobar u Gradskom pozorištu: U novu sezonu sa novim izazovima

Gradsko pozorište u novu sezonu kreće nakon odlične septembarske uvertire u sklopu koje je naša predstava „Prodavnica igračaka“ Jaroslava Antonjuka, osvojila tri nagrade na dva važna festivala – XXV Internacionalnom festivalu pozorišta za decu u Subotici i VII Međunarodnom lutkarskom festivalu u Podgorici, saopšteno je iz Gradskog pozorišta Podgorica.

"Priznanja su uvijek dodatna satisfakcija, onaj dobar vjetar u leđa i pravi podstrek da se i u nastupajućoj sezoni trudimo još više i nastavimo sa onim u čemu smo najbolji – da podižemo ljestvicu kvaliteta naših produkcija", saopšteno je. 

Kako su naveli, uz već provjerene naslove sa sve tri scene – Lutkarske, Dramske za djecu i Večernje, oktobar u Gradskom pozorištu obilježiće i nekoliko festivalskih pohoda, zatim podgorička premijera predstave „O miševima i ljudima“ u režiji Dina Mustafića, a počeće i rad na novom projektu „Srećan put i mirno more (Ivova odiseja)“, koji će po tekstu Jelene Milošević režirati Zoran Rakočević.

"Novu sezonu otvaramo u srijedu 3. oktobra, u 12 sati, u Velikoj sali KIC-a Budo Tomović predstavom 'Čarobnjak iz Oza' (5+) u režiji Jagoša Markovića. Ovo izvođenje već je rasprodato. Sljedećeg dana, u 11 sati, na istom mjestu, u okviru obilježavanja Dječje nedjelje 2018. naš ansambl izvešće lutkarski komad 'Prodavnica igračaka' (6+) Jaroslava Antonjuka, a već 7. oktobra ova predstava učestvovaće na XVII Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banjaluci", naveli su.

Početak sezone na Večernjoj sceni, kako su istakli, obilježiće 12. oktobra, u 20 sati, u sali Dodest izvođenjem hit predstave „Slasti slave” u režiji Stefana Sablića. Nakon toga, 14. oktobra u istom terminu, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ uslijediće podgorička premijera predstave „O miševima i ljudima” Dina Mustafića, koju smo ljetos uradili u koprodukciji sa festivalom Barski ljetopis. Predstava će biti reprizirana 15. oktobra na istom mjestu, u isto vrijeme.

"Podsjetimo, 'O miševima i ljudima' govori o posljedicama ekonomske krize u Americi tridesetih godina prošlog vijeka i u tom smislu odlično korespondira sa današnjim vremenom. Osim teme socijalne pravde, ovo je i priča o prijateljstvu, snovima, iluzijama kao neophodnosti opstanka u surovom okruženju koje marginalizuje drugačije, stare, bolesne i osobe sa smetnjama u razvoju; o bijegu u utopiju kao jedinom mjestu na kojem možemo biti srećni. Igraju: Mišo Obradović, Miloš Pejović, Branko Ilić, Pavle Ilić, Vule Marković, Marija Đurić, Dejan Đonović i Božidar Zuber. Dramatizaciju i dramaturgiju potpisuje Stela Mišković, scenografiju je uradila Smiljka Šeparović-Radonjić, kostime Lina Leković, dok je autorka muzike Tamara Obrovac", saopštili su.

Srijeda, 17. oktobar, kako su istakli, rezervisana je za još jedan projekat sa Večernje scene - „Pepeljugino maslo” koji je po tekstu Tena Štivičić režirala Alisa Stojanović. Predstava će biti igrana u 20 sati u sali Dodest. Sljedećeg dana (18. oktobar), ansambl Gradskog pozorišta, takođe od 20 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović” igraće autorski projekat Borisa Liješevića „Čuvari tvog poštenja“.

"Višestruko nagrađivana predstava sa naše lutkarske scene 'Bajka o ribaru i ribici' (6+), Evgenija Ibragimova 24. oktobra odmjeriće snage na III Internacionalnom festivalu lutkarskih pozorišta 'DniproPuppetFest-2018' u Dnjepru (Ukrajina)",dodali su.

Posljednji vikend u oktobru, tradicionalno, rezervisan je za najmlađu publiku, istakli su. U subotu 27. oktobra, tačno u podne, u sali Dodest biće izvedena predstava „Kod Nojeve barke u osam “ (5+) u režiji Roberta Waltla, dok će sljedećeg dana na istom mjestu biti igran lutkarski komad „Ružno pače” (6+) Jaroslava Antonjuka.

"Bogat oktobarski repertoar završićemo gostovanjem predstave 'O miševima i ljudima' pred hercegnovskom publikom. Predstava će biti igrana 31. oktobra u 20 sati u dvorani 'Park'”, zaključili su.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.