Bolesti srca više pogađaju muškarce u CG (FOTO)
Foto: AA

Obilježava se Svjetski dan srca

Bolesti srca više pogađaju muškarce u CG (FOTO)

Svake godine u svijetu od bolesti srca i krvnih sudova umire preko 17,5 miliona ljudi, dok u Crnoj Gori od akutnog konorarnog sindroma godišnje umre 59 osoba. U cilju sprječavanja obolijevanja od bolesti srca, stručnjaci upozoravaju apeluju na redovne preglede, fizičku aktivnost i umjereni unos hrane.

U Podgorici se danas obilježava Svjetski dan srca. U atrijumu centra Capital plaza građani danas imaju priliku da izmjere krvni pritisak, šećer, kao i da se savjetuju sa ljekarima, javlja Anadolija.

2018100123263588837697335Web

U Crnoj Gori od akutnog konorarnog sindroma oboli 1.440 građana, foto:AA

Verica Osmanović, specijalista socijalne medicine iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, kazala je da svake godine u svijetu od bolesti srca i krvnih sudova umire preko 17,5 miliona ljudi, a procjenjuje se da će do 2030. godine broj umrlih iznositi oko 23 miliona. 

"Kardio-vaskularne bolesti su vodeći uzroci obolijevanja, prijeveremenog invaliditeta i prijevremene smrtnosti. Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore, godišnje u Crnoj Gori od akutnog konorarnog sindroma oboli 1.440 građana, od čega su 902 muškraci i 538 žene. Ukupan broj umrlih od akutnog konorarnog sindroma je 59“, kazala je Osmanović. 

2018100123263588837697338Web

Verica Osmanović,foto:AA

Poručila je da su faktori rizika oni na koje se mora djelovati, kako bi prevenirali kardio vaskularne bolesti, srčani udar i prijevremeno obolijevanje. 

"Moramo da organizmu obezbijedimo dovoljnu količinu sna, da budemo umjereni u jelu, moramo da kontorlišemo unos soli, redovno se kontrolišemo kod izabranog ljekara, kako bi mjerili krvni pritisak, šećer, holesterol“, istakla je Osmanović. 

2018100123263588837697336Web

Promijenimo životne navike u korist srca, foto:AA

Ona je kazala i da su faktori rizika i pušenje, kao i stres. 

"Pomenuću koliko je važna fizička aktivnost za sveukupno zdravlje, a posebno za zdravlje srca. Promijenimo životne navike u korist srca i obećajmo sebi da ćemo živjeti zdravo“, poručila je Osmanović. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.