Grčka o referendumu u Makedoniji: Poštovaćemo volju susjeda i ostati privrženi sporazumu
Ilustracija

Grčka o referendumu u Makedoniji: Poštovaćemo volju susjeda i ostati privrženi sporazumu

Vlada Grčke poručila je da pomno prati situaciju u susjednoj Makedoniji i da će ostati privržena postignutom sporazumu o dugogodišnjem problemu u vezi s imenom te bivše jugoslovenske republike.

Prema nezvaničnim rezultatima Državne izborne komisije Makedonije (DIK) na jučerašnji savjetodavni referendum o promjeni imena zemlje i učlanjenju u NATO i EU izašlo je 36,11 posto birača, od kojih je 91,52 posto ili 501.323 građana glasalo “za”.

Ministarstvo vanjskih poslova Grčke navelo je u saopštenju da su rezultati referenduma kontradiktorni i da će zvanična Atina poštovati volju naroda susjedne države.

“Bez potrebne natpolovične izlaznosti, referendum je rezultirao dominantnom podrškom postignutom bilateralnom sporazumu. Veliki dio naroda susjedne države je podržao sporazum, ali je važan dio naroda sumnjičav prema njemu“, navodi se u saopštenju.

Iz Atine takođe upozoravaju da nacionalizam, populizam, sumnja i dezinformisanje ne doprinose realnom sagledavanju pozitivnih strada sporazuma, te naglašavaju da je regionu potrebna demokratska saradnja i dijalog.

Uporedo s tim, grčki premijer Aleksis Cipras sinoć je telefonom razgovarao s makedonskim kolegom Zoranom Zaevom i čestitao mu na odlučnosti i hrabrosti u procesu implementacije postignutog sporazuma.

S druge strane, lider partije ANEL, manjeg koalicionog partnera u grčkoj vladi i ministar odbrane te zemlje Panos Kamenos je na društvenim mrežama poručio kako referendum u Makedoniji nije validan jer većina građana nije izašla na glasanje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.