Zaev: Pozivam odgovorne lidere da se ujedine i odvedu Makedoniju u EU i NATO
Zoran Zaev, foto:AA

Na referendum izašlo 36,11 %, od kojih je 91,52 % ili 501.323 građana glasalo “za”

Zaev: Pozivam odgovorne lidere da se ujedine i odvedu Makedoniju u EU i NATO

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je u drugom obraćanju, nakon održanog referenduma o dogovoru s Grčkom o imenu Makedonije, kako je 90 posto od 650.000 građana koji su izašli na referendum, glasalo "za".

Kazao je da je to poruka da Dogovor sa Grčkom o promjeni imena Makedonije treba da bude prihvaćen i da Makedonija treba da postane članica NATO-a i EU-a.

"Više od 600.000 građana glasalo je na referendumu u Makedoniji, a većina njih glasala je 'za'... Pozivam sve odgovorne lidere da se ujedine i da odvedu našu zemlju tamo gdje ona i pripada, u EU i NATO", rekao je Zaev, i naglasio kako je alternativa tome organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Dodao je da odluka koja je donesena nije bila laka, te zahvalio svim građanima koji su izašli na referendum. 

"Znam ja, zna opozicija i znaju i svi građani kako bolji dogovor sa Grčkom nije i ne može biti postignut. Članstvo u NATO-u i EU-u nema i ne može imati alternativu. Ne igrajmo se sa našom budućnošću i našom Makedonijom", rekao je Zaev večeras, u obraćanju nakon što je DIK objavio preliminarne podatke o izlaznosti na referendumu.

Prema nezvaničnim podacima i na osnovu obrađenih 86,52 posto podataka, Državna izborna komisija (DIK) je sapštila da je na referendum o promjeni imena zemlje i učlanjenju u NATO i EU izašlo 36,11 posto birača, od kojih je 91,52 posto ili 501.323 građana glasalo “za”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.