Amfilohije: Ne razumijem otkud Markovićev negativan stav prema Mitropoliji
Mitropoliti Amfilohije

MCP u Crnoj Gori doživljava progon

Amfilohije: Ne razumijem otkud Markovićev negativan stav prema Mitropoliji

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije trvdi da MCP u Crnoj Gori doživljava progon. On smatra da bi se trenutni status Mitropolije crnogorsko primorske u Crnoj Gori mogao okarakterisati riječima “van zakona”.

U intervjuu za Dan Amfilohije je posebno istakao da ga čudi negativan stav premijera Duška Markovića prema Mitropoliji i SPC.

“Ne razumijem otkud takav Markovićev negativan stav prema Mitropoliji, a koji nijesam uočio prilikom našeg prvog nezvaničnog susreta. Ne znam zašto on sada forsira nešto što je s one strane logike i državne i svake druge. Otkud to njemu? On se dosad nije bavio tim pitanjima, ali sada se izrazio u duhu antipravoslavne politike. Mislim da ga je zaboljela izjava našeg patrijarha Irineja, koja je bez sumnje bila i jaka”, rekao je mitropolit Amfilohije.

Prema riječima Amfilohija ako se zaviri malo dublje u ono što se sada dešava sa Pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori vidjeće se da je ona progonjena, iako ne u mjeri u kojoj je to rađeno u NDH.

“Treba znati da je i Ante Pavelić stvarao hrvatsku pravoslavnu crkvu, ali je bio trezveniji nego ovi danas ovdje kod nas. Jer, Pavelić je nije stvarao od ničega, kao što ovdje stvaraju takozvanu CPC, od raščinjenog sveštenika Vaseljenske patrijaršije. Razlika je u tome što je Pavelić bio religiozan za razliku od ovih ovdje koji stvaraju CPC. Oni su čak i gori od Pavelića, a religijski su totalno nepismeni, bez ijednog časa vjeronauke, bez znanja ičega o crkvi. Za njih je Crkva partija, bez obzira kako se zvala. Ta partijska svijest je zavladala u Crnoj Gori nasiljem, i sa sobom nosi strah. I plod toga je njihovo poimanje njihove crkve. Partijskim obrazom formirani ljudi, oni koji su oboljeli od opake bolesti brozomore, ne mogu da shvate da je Crkva Božija, da ne pripada nikome do samome Bogu. I to je osnovno. Nadam se da će vlast shvatiti da ovo što sada rade boreći se protiv Crkve, koja je stvorila ovu Crnu Goru, jeste udaranje u temelje crnogorske državnosti”, izjavio je mitropolit Amfilohije.

On je optužio državnu vlast da želi da oduzme Mitropoliji imovinu, hramove, i to one nastale do 1918. godine.

“Ova vlast se deklariše kao sekularna, što će reći odvojena od Crkve. A, imovina Crkve je samo njena imovina, dok je državna imovina samo državna. Treba znati da je za vrijeme Kraljevine Crne Gore pravoslavlje bilo državna vjera, i s te strane je odnos države prema Mitropoliji i prema Crkvi bio drugačiji. No, i tada se razdvajala crkvena od državne imovine. Danas, sekularna država i jedna vlast koja nema veze s Crkvom niti sa Kraljevinom Crnom Gorom poziva se upravo na nju. A, po tadašnjem Ustavu kralj je bio gospodar Crne Gore i na tom prestolu mogao je sjedjeti samo pravoslavni hrišćanin. Mi ništa od toga danas nemamo, već imamo ljude koji sami za sebe kažu da su ateisti. Zato je priča potpuno neshvatljiva za normalnog čovjeka, jer žele da se ponašaju kao kralj Nikola, a daleko su od jednog krštenog i miropomazanog kralja”, kaže mitropolit Amfilohije.

On je upozorio da je sada Pravoslavna crkva, Mitropolija koja ovdje postoji 800 godina bez prekida, koju niko za tih osam vjekova pravno nije dovodio u pitanje, došla maltene van zakona.

“Čak i ono što pričaju da je pogrešno uradio kralj Aleksandar, nije tačno. Ne, naprotiv, on je po zakonu tadašnje države, odpuke Sinoda i ondašnjeg mitropolita Mitrofana-bana i Mitropolije karlovačke, koja je nakon ukidanja Pećke patrijaršije, takođe živjela samostalno, kao i svih ostalih episkopija nekadašnje Pećke patrijaršije, a koje su tada bile objedinjene u jednoj državi, na osnovu tih odluka je kao vladar potvrdio odluke Crkve o obnovi Pećke patrijaršije. Mitropolija nije prestala tada da postoji, naprotiv. I svi njeni hramovi i sva imovina i dalje su ostali njeni, kao i danas”, ocijenio je mitropolit.

Naglasio je i da se jedino Mitropolija danas goni i progoni, i traži se da se registruje, kao da tek nastaje.

“Iako nemaju ni zakon koji traži registraciju, traže da se registrujemo, i to se dešava nakon osamostaljenja Crne Gore. Mi smo se čak 2012. godine prijavili, Ivan Brajović je tada bio ministar unutrašnjih poslova. Ali, on je htio da se mi prijavimo kao da postojimo od nedavno ili od 1920. godine, a to je apsolutna laž i pogpuna besmislica. Zato oni i forsiraju tu sektu, koja nema veze nikakve niti s Pravoslavnom crkvom našeg vremena niti s Mitropolijom crnogorsko-primorskom iz vremena kralja Nikole”, rekao je on.

Kako kaže u normalnim državama gdje se poštuju zakoni, takvi se stavljaju pod sud zbog zloupotrebe imena.

“Ta nevladina organizacija koju oni sada forsiraju kao neku svoju crkvu, ta bezbožna partija, oni koji ne vjeruju u Boga, žele tu da pronađu svoju crkvu. Čak i oni koji se izjašnjavaju kao Crnogorci pripadaju normalnoj crkvi, pa zato i postoji Mitropolija crnogorska koja nije ni ime svoje promijenila, već je samo pridodato ono primorska, a koje je nosila ranije, i koje je ponovo primila Ustavom od 1931. godine kada je Episkopija bokokotorska prisajedinjena Mitropoliji crnogorskoj naglašava”, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Odgovarajući na pitanja oko zabrana bogosluženja na temeljima starih hrišćanskih crkava u Ulcinju, mitropolit upozorava da je to produžetak onoga što se događalo tokom Drugog svjetskog rata i onoga što se dogodilo tokom stvaranja takozvanog nezavisnog Kosova.

“Povampiruje se ideja stvaranja velike Albanije, koja je na Kosovu postala sada već opipljiva realnost. To potvrđuju i ove granice do Kosovske Mitrovice, jer taj sjeverni dio pripojen je Kosovu tek negdje 1959. godine za vrijeme Stambolića, a to gdje Aleksandar Vučić sada želi postaviti granice dotad nije pripadalo Kosovu. To su granice velike Albanije koja je pokrivala Rožaje, Plav, Gusinje, Ulcinj, do Dobrih Voda… Pa i na Skupštini je vođen rat oko rušenja Crkve Svete Trojice na Rumiji, a koji vode isti ti koji smatraju da to pripada Albaniji. Ne znam koliko puta smo na toj crkvi nalazili natpis UČK. I, čudno je da sadašnja crnogorska vlast ne vidi i ne smatra da se time povampiruje fašističko poimanje granica na ovim prostorima. A, to je očevidno zaključuje”, mitropolit Amfilohije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.