Makedonci danas odlučuju o imenu države
ilustracija

Referendum će nadgledati rekordnih 12.400 posmatrača, obezbjeđivaće više od 6.000 policajaca

Makedonci danas odlučuju o imenu države

Građani Makedonije danas će na referendumu odlučivati da li su za to da njihova zemlja promijeni ime u Sjeverna Makedonija, što je uslov za evroatlantske integracije.

Makedonci će na pitanje "Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?" odgovarati na 3.480 biračkih mjesta u 80 opština, koja će biti otvorena od 7.00 do 19.00.

Pravo da se izjasni o tom dogovoru, kojim se rješava skoro trodecenijski spor oko imena Makedonije, ima 1.806.337 građana.

Prema Državnoj izbornoj komisiji, da bi referendum bio uspješan moraju da se ispune dva uslova da izađe najmanje polovina upisanih birača plus jedan, odnosno više od 903.169 ljudi, i da "za" zaokruži najmanje njih  451.586.

Referendumsko izjašnjavanje će nadgledati rekordnih 12.400 posmatrača, od kojih će 493 biti strana, a za praćenje su se akreditovala i 83 strana novinara iz 32 medija.

Najavljeno je da će referendum obezbjeđivati više od 6.000 policajaca, a ministar policije Oliver Spasovski je najavio da će biti kažnjavano i svako onemogućavanje i sprječavanje građana da se izjasne.

Dogovorom Makedonije i Grčke, koju su u julu postigle vlade Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, predviđeno je da Makedonija imenu doda geografsku odrednicu "sjeverna", a sporazum predviđa i garancije za makedonski jezik i nacionalni identitet.

Uspješan referendum i ustavne promjene do kraja ove godine, koje garantuju promjenu naziva države u "Sjeverna Makedonija", uslov su za makedonsku integraciju u EU i NATO, što je Grčka blokirala zahtijevajući da se najprije riješi međusobni spor oko naziva.

Dogovor sa Grčkom i referendum o imenu Makedonije, koji su ocijenili kao istorijski i važan za budućnost zemlje, snažno su podržale SAD i zemlje EU.

Na referendumu su , dan prije, glasati bolesni i invalidi, zatvorenici i državljani Makedonije u inostranstvu.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.