Srušio se američki borbeni avion iz programa F-35, vrijedan oko 100 miliona dolara
Foto: Ilustracija

Srušio se američki borbeni avion iz programa F-35, vrijedan oko 100 miliona dolara

Američka vojska pretrpjela je prvo rušenje izuzetno skupog borbenog aviona iz programa F-35, vrijednog oko 100 miliona dolara, samo dan nakon što je objavljena vijest da je verzija tog aviona koju su koristili marinci imala prvo borbeno dejstvo po talibanskim metama u Avganistanu.

BBC prenosi saopštenje američkih marinaca da se avion F-35B srušio u saveznoj državi Južna Karolina, da je pilot uspio da se katapultira i prođe bez povreda. U saopštenju je navedeno da je istraga o uzroku pada u toku.

Navodi se da je program aviona F-35 najveći i najskuplji program naoružanja ove vrste na svijetu i da je projektovano da bi američka kompanija "Lokid Martin" mogla da proda više od 3.000 ovih letjelica, prenosi Tanjug.

BBC podsjeća da je program kritikovan kako zbog cijene i kašnjenja u isporuci, tako zbog i efikasnosti u borbi.

Rojters je objavio da je novi ugovor koji je Pentagon juče potpisao za nabavku rekordnog broja od 141 borbenog aviona F-35, pri čemu je pređašnja cijena od oko 100 miliona smanjena na 89,2 miliona dolara po letjelici.

"Lokid Martin" pravi ove avione u tri varijante, pri čemu oznaka A znači da ima konvencionalno polijetanje, oznaka B je za skraćeno polijetanje i vertikalno slijetanje, a C za katapultiranje sa nosača aviona.

CNNje juče prenio navode američkih vojnih zvaničnika da je borbeni avion F-35B u četvrtak prvi put upotrebljen u Avganistanu protiv fiksne talibanske mete.

"Tokom misije, F-35B izveo je napad kao vid podrške operacijama američkih trupa na kopnu i bio je uspješan", potvrdile su mornaričke snage SAD.

CNN je naveo da ovaj avion favorizuje američki predsjednik Donald Tramp, koji je nekoliko puta hvalio F-35 zbog sposobnosti da bude "nevidljiv".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.