Raste broj studenata iz CG zainteresovanih za boravak i rad u Americi
Ilustracija

Raste broj studenata iz CG zainteresovanih za boravak i rad u Americi

U Crnoj Gori stalno raste broj studenata koji su zainteresovani za program Work and Travel (WAT), koji pruža mogućnosti boravka i rada u Americi tokom jednog ljeta, a veliki broj njih odlučuje da se prijavi na program više puta tokom studiranja.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori su, u odgovoru dostavljenom PR Centru, saopštili da postoji stalan rast broja izdatih viza, uključujući i za WAT program, od kada su počeli da procesuiraju aplikacije za američke vize u Ambasadi u Podgorici 2009. godine.

J-1 viza studentima omogućava da rade tri ili četiri mjeseca u Americi i provedu dodatnih 30 dana u turističke svrhe, ali da se, nakon isteka vize, moraju vratiti u matičnu državu.

„U Crnoj Gori je, tokom prošle godine, izdato 1.216 viza J-1“, navodi se na sajtu Ambasade SAD-a u Crnoj Gori.

Američka ambasada je, prema statističkim podacima sa njihovog veb sajta, u toku 2016. godine odobrila 764 J-1 vize, dok taj broj za 2015. godinu iznosi 457. Podaci pokazuju stalan rast broja izdatih viza u Crnoj Gori, u odnosu na 2009. godinu, kada je za 171. studenta odobrena viza.

„U Srbiji je izdato 4.159 J-1 viza, u Hrvatskoj 983, dok za Bosnu i Hercegovinu taj broj iznosi 674 u prošloj godini“, navodi se na sajtu Ambasade SAD-a u Crnoj Gori.

Programski menadžer u agenciji koja posreduje između studenata i poslodavaca u Americi, David Knežević, objasnio je da program Work and travel (WAT) pruža studentima mogućnost rada i boravka u Americi tokom jednog ljeta, što im omogućava da, kako je kazao, steknu radne navike, prošire vidike i usavrše jezik.

david4

David Knežević, foto: PR Centar

On je, u izjavi za PR Centar, kazao da je više od hiljadu studenata iz Crne Gore boravilo u Americi ovog ljeta, a u posljednjih pet godina je, kako je kazao, znatno porastao broj učesnika programa.

“Prema mojim informacijama, više od hiljadu studenata je ovog ljeta boravilo u Americi, putem WAT programa. Primijetili smo da je program u ekspanziji u Crnoj Gori, i da je u posljednjih pet godina znatno rastao broj onih koji se prijavljuju. Nadamo se da će program ostati popularan i sljedećeg ljeta, jer imamo jako dobre povratne informacije od poslodavaca kod kojih rade naši studenti, a pokazali su se čak i iznad posjeka u odnosu na druge studente”, ocijenio je Knežević.

On je naveo da program WAT ne remeti studije, ističući da je za prijavu važno poznavanje engleskog jezika i da studenti na vrijeme polože što veći broj ispita.

“Da biste dobili J-1 vizu, potrebno je da imate poslovnu ponudu iz Amerike, koju može obezbijediti agencija, a te ponude su širokog spektra. Ima dosta poslova u sferi hotelijerstva, uslužnim djelatnostima, u zabavnim parkovima, bazenima, supermarketima, buticima, suvenirnicama i slično. Postoji veliki broj poslova koje studenti mogu da rade, bez obzira na to šta studiraju”, poručio je Knežević.

On je kazao da postoji veliki broj studenata koji, jednom kada odu, odluče i naredne godine da se prijave na program WAT, kao i da, kako je istakao, koriste ovu mogućnost tokom čitavog studiranja.

“Student može da donese odluku da prekrši zakon i ostane u Americi. To nikako ne odobravamo i trudimo se da prije odlaska na najbolji način objasnimo da to dugoročno nije dobra odluka, zbog toga što se dovode u tešku situaciju ilegalnog imigranta, što može da prouzrokuje veliki broj nus pojava u njihovom daljem boravku”, ocijenio je Knežević.

Osim WAT programa, kako je kazao, studenti imaju priliku da, nakon završenih osnovnih studija, učestvuju u programu plaćenog internship-a u američkim kompanijama.

“Taj program se najviše odnosi na period kada student završi osnovne studije i želi da se usavršava u sferama hotelijerstva, turizma, IT tehnologija, ekonomije i menadžmenta. Program pruža mogućnost plaćenog intership-a u kompanijama iz ovih sfera, u periodu od godinu do godinu i po”, pojasnio je Knežević.

Slični programi mobilnosti i kulturne razmjene će se, kako je najavio, realizovati i u Kini, Južnoj Koreji i zemljama Bliskog Istoka.

“Primjetili smo da određeni broj studenata, koji su učestvovali u programu WAT, traže slična iskustva u drugim zemljama, tako da smo počeli da razvijamo jedan program koji će najvjerovatnije zaživjeti kroz narednih par mjeseci. Taj program će omogućiti našim mladim ljudima da predaju engleski jezik djeci u Kini, Južnoj Koreji i zemljama Bliskog Istoka, što će im omogućiti da borave u drugoj državi, zarade i steknu lijepo iskustvo”, kazao je Knežević.

Student druge godine fakulteta i učesnik WAT programa, Danilo Vukotić, ocijenio je u izjavi za PR Centar, da mlade treba podsticati da učestvuju u programima mobilnosti, jer na taj način, kako je pojasnio, uče da se osamostaljuju i „osjete težinu samostalnog života“.

„Mislim da su mladi u Crnoj Gori motivisani za učešće u programima mobilnosti, što pokazuju i brojke u proteklih nekoliko godina. Sada se sve više i više studenata prijavljuje na programe, koji ranije nisu bili toliko popularni“, ocijenio je Vukotić.

danilo6

Danilo Vukotić, foto: PR Centar

On je kazao da je za WAT saznao preko info-pultova na fakultetu i od ranijih polaznika, ističući da se za program prijavio radi usavršavanja engleskog jezika i upoznavanja nove kulture.

„Nisam imao velike ambicije za zaradom, već sam očekivao da vratim uloženi novac. Zadovoljan sam iskustvom koje sam stekao u Americi. Upoznao sam mnogo ljudi, a zainteresovan sam i za stipendije koje bi mi omogućile dalje školovanje u nekoj drugoj državi“, pojasnio je Vukotić.

On je naveo da je, prije odlaska, potpisao ugovor sa kompanijom koja se bavi održavanjem bazena i spa objekata, dodajući da njegova zaduženja na poslu nisu bila zahtjevna.

„Sve što sam potpisao u ugovoru su ispoštovali i nemam nikakvih zamjerki. Što se tiče mog posla, bio je poprilično lagan i ne zahtijeva nikakvo predznanje, kao ni ostali studentski poslovi u okviru programa“, pojasnio je Vukotić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.