Otvoren festival gitare: Julija Trinčuk oduševila publiku (FOTO)
Foto: Muzički centar Crne Gore

Održava se od 27. septembra do 2. oktobra

Otvoren festival gitare: Julija Trinčuk oduševila publiku (FOTO)

Kao i u prethodnim sezonama, Crnogorski simfonijski orkestar je i ove godine u Nikšićkom pozorištu otvorio XIII Međunarodni festival gitare koji se održava od 27. septembra do 2. oktobra, saopšteno je iz Muzičkog centra Crne Gore.

Pod upravom maestra Girgorija Kraska, kako je saopšteno, izvedena su tri žanrovski diferentna dijela čije partiture crnogorski simfoničari odlično poznaju – simfonijska poema „Prelidi“ Franca Lista, „Aranhuez“ koncert za gitaru i orkestar Hoakina Rodriga i odabrani stavovi iz svite „Arlezijanka“ Žorža Bizea, pa je pouzdanost interpretacija i na ovom nastupu bila evidenta tokom cijelog njegovog trajanja.

DSC4544

Foto: Muzički centar Crne Gore

Kako je istaknuto, solističku dionicu u „Aranhuezu“ tumačila je gitaristkinja Julia Trinčuk iz Njemačke, ovogodišnja pobjednica Međunarodnog takmičenja gitarista koje se održalo u maju, u tivatskom Centru za kulturu, a pod pokroviteljstvom EU platforme EuroStrings, čiji je Muzički centar Crne Gore član od prošle godine.

Trinčuk je zajedno sa crnogorskim simfoničarima, navodi se, vješto razotkrivala mnoštvo zvučnih boja, različitih atmosfera i karaktera ovog popularnog trostavačnog koncerta, iskazavši brojne interpretativne kvalitete, kako tehničke, tako i estetske, zbog kojih i jeste pobjednica takmičenja u Tivtu, ali i brojnih drugih takmičenja širom Evrope. Na nastupu je bila evidentna odlična relacija sa maestrom Kraskom i članovima orkestra koja za rezultat imala vitalnost i svježinu interpretacije „Aranhueza“.

DSC4581

Foto: Muzički centar Crne Gore

Kako su naveli, pored mnogobrojnih nagrada, solo i kamernih nastupa, koncert sa CSO-om je za nju, kao i za sve prethodne mlade umjetnike koji su nastupili u Nikšiću, bio veliki izazov koji im je omogućio sticanje dodatnog iskustva u radu i nastupu sa orkestrom. Nakon velikog aplauza podrške od auditorijuma Nikšićkog pozorišta i samih muzičara, Trinčuk je na bisu odsvirala i kompoziciju „Vjenčanje Luisa Alfonsa“ španskog autora Heronima Himeneza (u aranžmanu Kazuhita Jamašite).

"Ukazana mi je velika čast da otvorim ovogodišnji festival. Bilo je sjajno sarađivati sa crnogorskim orkestrom i uživali smo svirajući na otvaranju", istakla je Trinčuk nakon nastupa.  

DSC4486

Foto: Festival gitare Nikšić

O tome da je i u njenom izvođenju sa orkestrom uživala i publika najbolje govori i to da je aplauzima više puta vraćana na scenu. Za bis izvođenje, odlučila je publici da predstavi djelo “La Boda de Luis Alonso”, španskog kompozitora Geromina Himeneza, saopšteno je sa Festivala gitare Nikšić..

Sinoćnjim koncertom otvaranja obilježeno je više od decenije odlične saradnje Muzičkog centra i nikšićkog Festivala gitare. Podsjećamo, jedan od premijernih koncerata Crnogorskog simfonijskog orkestra u Nikšiću bio je sa solistom Goranom Krivokapićem, 2007. godine.

Druga noć festivala rezervisana je  za program „Open Podium“, u okviru kog će večeras u sali "Zahumlja” u 20 časova, nastupiti talentovane regionalne mlade nade, studenti gitare sa Cetinja, iz Sarajeva i iz Beograda - David Marton, Katarina Dadić, Vuk Dragićević, istakli su u saopštenju.

Koncert zvijezde ovogodišnjeg festivala, Amire Medunjanin koju će na gitari pratiti Boško Jović zakazan je za subotu 29. septembar u 20 časova, a ulaznice za koncert su već rasprodate. 

Festivalski nastupi nastavljaju se u ponedjeljak, 1.oktobra, ukada je će na sceni JU “Zahumlje sa početkom u 20 sati, nastupiti talentovani i višestruko nagrađivani gitaristi Ju Vu iz Kine, i Siprijen Ncai iz Francuske.

 Završnica festivala biće u znaku muzike i poezije crnogorskog boema i čuvenog pjesnika Vitomira Vita Nikolića. Melodijama sa gitare i stihovima nikšićkog Jesenjina, koji će nadahnuti publiku u Nikšićkom pozorištu, biće spuštena zavjesa na 13. izdanje Međunarodnog festivala gitare u Nikšiću.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.