Produžite svježinu voća i povrća uz ove trikove
Ilustracija

Produžite svježinu voća i povrća uz ove trikove

Mnogi od nas idu u vikend kupovinu, a potom smještaju hranu u frižider kako bi osigurali da se ne pokvari i produžili njenu svježinu.

I dok se svježe namirnice veoma brzo kvare, mijenjaju boju i venu, postoji nekoliko trikova uz pomoć kojih možete podružiti vijek trajanja, piše Dejli mejl. 

Institut Good Housekeeping otkrio je jednostvan i besplatan način da održite svježim svoje voće i povrće. Prvo što treba da uradite je da zaboravite posudu za voće. 

Namirnice držite odvojeno 

Iz instituta napominju da bi trebalo da izbjegavate da smještate voće i povrće zajedno, jer mnogo voće poput banana, avokada i breskvi, proizvode etlien gas koji uzrokuje sazrijevanje kada se stavi uz druge, već zrele vrste voća. 

Umjesto spajanja raznog voća i povrća u vazu, najbolje bi bilo da ih držite odvojeno između različitih pregrada ili organizatora u frižideru. 

Povrće smještajte u vazu 

Kada je riječ o produživanju svježine biljaka jednostavno to možete učiniti ako napravite vazu sa povrćem. 

Umotajte papirne ubruse oko povrća, ili probajte da ih smjestite uspravno u čaši (vazi) i sipajte malo vode. To će ih činiti hidriranim i usporiće sušenje. 

Zamrznite sve 

Svi smo svjesni da zamrzavanje hrane može da produži upotrebu namirnice, a to može da važi za gotovo sve namirnice, pa i luk. 

Institut sugeriše da isjeckate crni luk a zatim zamznete komadiće u praznoj flašici. Kada vam zatreba ovo povrće dovoljno je samo da protresete bocu. 

Drugi savjet je da sipate bilje u posudu za led, dodate vodu i smjestite u zamrzivač, a onda odledite po potrebi.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.