Brajović primio Povelju izvrsnosti

"Identitet se najproduktivnije ogleda možda baš kroz stvaralaštvo u umjetnosti"

Brajović primio Povelju izvrsnosti

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je danas „Povelju izvrsnosti“ i Srebrnu statuetu u ime Svjetskog festivala poezije „Eminesku – Njegoš“ koji se održava u Podgorici od 25. do 30. septembra.

 Povelja je predsjedniku Brajoviću, na prijedlog velikog rumunskog pjesnika i kulturologa prof. dr Jona Deakoneskog, dodijeljena „u znak poštovanja obnovi nezavisnosti Crne Gore, kao i odbrani identitetskih vrijednosti i podsticanju razvoja institucija crnogorske kulture."

Uz zahvalnost na nagradi i prepoznavanju njegove posvećenosti identitetskim pitanjima, predsjednik Skupštine je rekao da bavljenje identiteom iziskuje permanentan i uporan rad, bez nestrpljivog očekivanja brzih i vidljivih rezultata, kao i da se „identitet najproduktivnije ogleda možda baš kroz stvaralaštvo u umjetnosti.“

On je istakao značaj visokovrijednih manifestacija kulture i naglasio potrebu njihovog organizovanja u cijeloj Crnoj Gori.   

IMG4866

Akademik Deakoneski je između ostalog rekao da, bez obzira na granice između država i pogleda na istorijska zbivanja, kultura je ono što ujedinjuje države i narode.

U delegaciji Festivala kod predsjednika Skupštine, pored rumunskog akademika Deakoneskog, bili su i akademici Dmitro Čistjak (Ukrajina), akademik Jeton Keljmendi (Belgija/Kosovo), akademik Sreten Perović, zamjenica gradonačelnika Podgorice dr Slađana Vujačić i sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport mr Nela Savković – Vukčević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.