Uhapšeno 9 članova kriminalne organizacije, utajili 1,2 miliona eura poreza
Ilustracija

Akcija „Vardar“

Uhapšeno 9 članova kriminalne organizacije, utajili 1,2 miliona eura poreza

Službenici Sektora kriminalističke policije – Specijalnog policijskog odjeljenja su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, u nastavku akcije kodnog naziva „Vardar”, lišili slobode devet lica protiv kojih je u prethodnom periodu podnijeta krivična prijava ovom tužilaštvu zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije u vezi krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, a sve u produženom trajanju.

Naime, policijski službenici su,kako se navodi u saopštenju Uprave policije preduzimajući operativne i druge aktivnosti, a na osnovu prikupljene dokumentacije, došli do sumnje da su: L.M. (60), D.R. (39), E.R. (44), A.D. (30), M.A. (57), D.R. (39), M.D. (46), G.D. (35) i M.Đ. (59), u svojstvu ovlašćenih lica i angažovanih posrednika za pravna lica: „Ibograd” d.o.o, „DIL Commerce” d.o.o, „Benny P” Doo, „AM Siga” d.o.o, „Bečići Properties” d.o.o i „Zeta Beton Group” d.o.o, počinili navedena krivična.

"Oni su, kako se sumnja, ova krivična djela počinili na način što su koristeći poslovne strukture navedenih pravnih lica i drugih pravnih lica izvlačili dobit stečenu poslovanjem preduzeća na osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa i fiktivno prikazanih troškova, koja se vlasnicima preduzeća vraćala u gotovini, čime su pričinila štetu državnom budžetu Crne Gore za iznos utajenog poreza u iznosu od 1.202.824 eura", saopšteno je iz policije.

Navodi se i da su preduzeća koja su prijavljena pravna lica i fizička lica koristili za „izvlačenje” gotovine kako se sumnja, prema unaprijed utvrđenom planu, nakon kraćeg  perioda fiktivnog poslovanja, "a kojom prilikom su stvorili poreske obaveze prema Crnoj Gori izbjegli plaćanje na način što su u ovim pravnim licima pokretali već unaprijed planirane stečajne postupke, a nakon okončanja stečajnih postupaka u tim pravnim licima, ili u toku istih, osnivali su nova pravna lica koja bi kasnije koristila u iste svrhe".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.