Krgovići ostali bez krova nad glavom, vatrena stihija progutala montažnu kuću

Nevrijeme u Podgorici

Krgovići ostali bez krova nad glavom, vatrena stihija progutala montažnu kuću

Jako nevrijeme, praćeno olujnim vjetrom od preko 80 kilometara na sat, izazvalo je u ponedjeljak haos u glavnom gradu Crne Gore. Srećom, nije bilo ljudskih žrtava, ali je pričinjena velika materijalna šteta. Podgoričaninu Dragoljubu Krgoviću izgorjela je kuća.

Požar je izazvao spoj na kablovima za struju i u nekoliko minuta nestala je montažna kuća, stara skoro trideset godina, sa svim uspomenama i ljepotom koja ju je krasila u naselju Zagorič u Podgorici.

Četvorosobni dom Krgovića ceo je izgoreo. Na zgarištu je nestao cio njihov život, uspomene, kao i brojna dokumenta koja je Dragoljub kao forenzički vještak godinama čuvao.

Sve se odigralo munjevitom brzinom. Dragoljub u to vrijeme nije bio kod kuće, ali u kući pored, velikoj dvospratnoj, bila je kćerka Ana koja ga je odmah pozvala i saopštila mu strašne vijesti. Naime, njihova kuća nalazi se u ulici bez imena i broja, pored trafostanice u Zagoriču.

Jako nevrijeme koje je juče zahvatilo glavni grad Crne Gore nosilo je sve pred sobom. Vjetar je duvao 80 kilometara na sat, to se ne pamti. Nekoliko metara od njihove kuće, kabl od sto deset kilovolti dohvatio je stub "M:tela", i tu je nastao spoj.

"Tada je došlo do eksplozije od koje je jedna iskra bila dovoljna za kuću od borovine. Tu gdje su radnici "M:tela" kopali za svoje kablove i stub, tu je i podzemni kabl od struje i tako je plamen došao do nas. Sada mogu jedino sebe da tužim što ovo nisam osigurao. Šta ću... Najviše mi je žao djetinjstva i 28 godina provedenih u toj kući. Više nemam ni sliku te kuće. Svaka je izgorjela zajedno s njom", objašnjava Krgović. 

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković dolazio je juče nakon tragedije koja ih je zadesila, a dolazila je i komisija za procjene štete.

"Treba se svega sjetiti i znati šta je sve nastradalo. Obećali su da će pomoći koliko budu u mogućnosti. Mada, ja to i ne očekujem. Ja sam to pravio, ja ću to ponovo napraviti, ali ne mogu da prežalim uspomene koje su nestale na tom zgarištu", kaže Krgović.

I u naseljima Doljani i Masline, vatra je zahvatila pomoćne objekte. Veliki požar izbio je u Donjoj Gorici i mještani su spriječili dalje širenje vatre. Gorjelo je i kod Starih vinograda u Podgorici, a vatru su gasili i mještani i vatrogasci. Jak vjetar oborio je i više stabala na nekoliko lokacija u Podgorici. U noći između ponedjeljka i utorka u podgoričkom naselju Siti kvart, između Rektorata Univerziteta Crne Gore i novog studentskog doma, izbio je veliki požar, u kome, srećom, nije bilo povrieđjenih. Veliki požar tokom noći je izbio i na Zabjelu i na njegovom gašenju bilo je angažovano 14 vatrogasnih vozila, a podgoričkim kolegama u pomoć su pritekle kolege iz Nikšića, Bara i sa Cetinja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.