Ženama u CG obezbijediti savremene oblike kontracepcije
Jovan Dašić, foto: PR Centar

Godišnje abortus obavi oko 1,4 hiljade žena

Ženama u CG obezbijediti savremene oblike kontracepcije

U Crnoj Gori abortus godišnje obavi oko 1,4 hiljade žena, a u više od 70 odsto slučajeva riječ je o namjernim prekidima trudnoće, zbog čega je važno obezbijediti dostupnost savremenih oblika kontracepcije svim ženama, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) Juventas.

Saradnik na javno-zdravstvenim projektima u NVO Juventas, Jovan Dašić, je povodom 26. septembra Svjetskog dana kontracepcije, kazao da je upotreba modernih oblika kontracepcije, kao i svijest o seksualno prenosivim bolestima kao što je HIV/AIDS veoma niska.

“Izvještaj komiteta Ujedinjenih nacija za eliminisanje svih formi diskriminacije nad ženama (CEDAW) navodi kao jedan od problema sa kojim se žene u Crnoj Gori suočavaju neadekvatan pristup kontracepciji i mjerama unapređenja seksualnog i reporduktivnog zdravlja”, rekao je Dašić u izjavi za PR Centar.

On je ukazao da žene nerado traže medicinsku pomoć u slučajevima oboljenja genitalnog trakta, kada im je potrebno savjetovanje u odnosu na kontracepciju i u slučajevima kada su žrtve seksualnog ili fizičkog nasilja.

“Kako bi mogle da donesu ispravnu odluku o bezbjednim i pouzdanim kontraceptivnim mjerama, žene treba da budu obavještene o kontraceptivnim sredstvima i njihovoj upotrebi, kao i da im bude garantovana edukacija o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, te na raspolaganje stavljena pristupačna savjetovališta za planiranje porodice”, rekao je Dašić.

On je kazao da se muškarci, takođe rijetko savjetuju o kontracepciji, polno prenosivim infekcijama i planiranju porodice.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), kako je naveo Dašić, 33 miliona neplaniranih trudnoća se dogodi zbog neuspješne kontracepcije ili njene nepravilne upotrebe.

„Zbog toga je važno da mladi budu u dovoljnoj mjeri informisani o različitim kontraceptivnim metodama“, ocijenio je Dašić.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori, svake godine, abortus obavi više od 1,4 hiljade žena, a u više od 70 odsto slučajeva, kako je istakao, riječ je o namjernim prekidima trudnoće.

„Crna Gora se obavezala da će smanjiti stopu prekida trudnoće i unaprijediti kvalitet usluga vezanih za prekid trudnoće, koje su uslovljene medicinskim indikacijama, kao dijela usluga oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja, kroz Strategiju očuvanja i unapređenja reproduktivnog i seksualnog zdravlja 2013 – 2020“, kazao je Dašić.

On je rekao da se ukupan broj abortusa veoma smanjio u regionima gdje je efektivna kontracepcija dostupna i široko korištena.

„Ali se i dalje ovaj metod pojavljuje u značajnom postotku kao metod planiranja porodice sa svim posljedicama i rizicima za reproduktivno zdravlje žene“, ukazao je Dašić.

On je istakao da je važno obezbijediti dostupnost savremenih oblika kontracepcije svim ženama i djevojkama, „besplatno ako je neophodno” kao i, kako je dodao, podići svijest o sprječavanju neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti, uključujući HIV/AIDS.

“Bar neki oblici moderne kontracepcije moraju biti besplatni i ženama mora biti data puna mogućnost izbora”, ocijenio je Dašić.

CEDAW, kako je podsjetio, navodi i da se mora osigurati integracija seksualnog i reproduktivnog zdravlja u školske kurikulume gdje će se, kako je dodao, poseba pažnja posvetiti prevenciji maloljetničkih trudnoća, seksualno prenosivih bolesti, ali i patrijahalnih koncepata koji vode ka rodno uslovljenom nasilju.

“Zbog toga ponovo ističemo da predmet Zdravi stilovi života treba uvesti kao obavezan, ili bar dostupan svim učenicima osnovnih i srednjih škola”, kazao je Dašić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.