Stigla zamolnica iz Podgorice: Vukotić će biti saslušan zbog utaje 22.800 eura
Jovan Vukotić

Stigla zamolnica iz Podgorice: Vukotić će biti saslušan zbog utaje 22.800 eura

Crnogorska policija je Jovanu Vukotiću, navodnom vođi "škaljarskog klana", još u junu 2016. godine napisala krivičnu prijavu zbog sumnje da je na ime poreza i doprinosa utajio 22.800 eura. Zbog ovog djela, on će sljedeće nedjelje biti saslušan u Srbiji, a na osnovu zamolnice koja je stigla iz Podgorice.

Vukotić je uhapšen 10. septembra u turskom ljetovalištu Antalija. Prilikom privođenja kod sebe je imao falsifikovana dokumenta zbog čega su ga turski organi protjerali u Srbiju čiji je zvanično državljanin. Nakon saslušanja određen mu je pritvor, a mediji tvrde da je negirao veze sa kriminalnim grupama te da čak nastoji da sklopi sporazum o priznavanju krivice zbog lažnih dokumenata.

Kako je u junu 2016. godine saopšteno iz policije, krivična prijava je podnijeta nakon podataka koje su službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije prikupili u saradnji sa specijalnim državnim tužiocem. Vukotić tada nije uhapšen jer je bio nedostupan, a policija je predložila i pokretanje finansijske istrage protiv njega.

- Nakon prikupljenih dokaza, a u saradnji sa osnovnim državnim tužiocem kojem je predmet uputio specijalni državni tužilac, 23. juna 2016. godine, je podnijeta krivična prijava protiv Vukotića zbog sumnje da je počinio krivično djelo utaja poreza i doprinosa iz čl. 264 KZCG - objasnili su tada iz Uprave policije, podsjećaju Novosti.

Policijskim aktivnostima sprovedenim u prethodnom periodu, uz koordinaciju tužilaštva, prikupljeni su dokazi koji ukazuju na to kako je Vukotić počinio krivično djelo.

- On je 1. aprila 2014. godine, kao izvršni direktor i osnivač društva "V2" d.o.o. Podgorica, Privrednom sudu u ovom gradu podnio prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad predmetnim privrednim društvom - navodi se u saopštenju MUP. - Tom prilikom dostavljena je i izjava u pisanoj formi kojom osumnjičeni ovom sudu potvrđuje da firma "V2" nema povjerilaca i dužnika, kao ni obaveza koje su u vrijeme podnošenja predloga dospjele. Takođe, sudu je dostavljen i spisak imovine društva "V2" na dan 1. aprila 2014. godine u kojem se navodi na dužnik nema imovine.

Dan nakon što je od Privrednog suda prihvaćen predlog za pokretanje stečajnog postupka društva "V2", registrovano je privredno društvo "V2 - Multi brend" čiji je osnivač i izvršni direktor bliski srodnik Jovana Vukotića.

- Policijski službenici su, sprovodeći policijske mjere i radnje, utvrdili da je po osnovu kupovine skupocjene i firmirane garderobe za butik, evidentirana ulazna faktura za firmu "V2 - Multi brend" izdata od dobavljača "V2" na iznos od 142.800 eura - stajalo je tada u saopštenju policije.

Policija je saopštila i da analiza navedene dokumentacije ukazuje na to da je preduzeće "V2" d.o.o. Podgorica u trenutku predaje predloga za pokretanje stečajnog postupka, kao svoju imovinu imala robu u vrijednosti od 142.800 eura, što je suprotno Vukotićevom izjašnjenju od 1. aprila 2014. godine kada je tvrdio da to privredno društvo nema imovinu.

- Navedeno ukazuje da stečajna uprava nije imala uvid u fakturu koju je "V2" d.o.o. Podgorica izdala društvu "V2 - Multi brend" na iznos od 142.800 eura pa je na taj način izbjegnuto plaćanje pristiglih poreskih obaveza koje na navedenu sumu iznose 22.800 eura - pojašnjeno je u saopštenju.

Iako se to nezvanično negiralo, Crna Gora ipak ima svoju potjernicu raspisanu za Jovanom Vukotićem. On se traži zbog tromjesečne kazne zatvora na koju je osuđen zbog nelegalnog držanja oružja. Ova mjera je i pored tvrdnji pojedinih medija, i dalje aktivna i zastarijeva tek 2020. godine.

- Dana 19. oktobra 2016, ovaj sud je izdao naredbu za izdavanje potjernice za osuđenim Vukotićem. Uprava policije - Odeljenje bezbjednosti Kotor je raspisalo nacionalnu potjernicu za istim, postupajući po upravo pomenutoj naredbi - saopšteno nam je iz kotorskog Osnovnog suda.

Potjernica za Vukotićem nije vidljiva drugim državama, jer nije riječ o međunarodnoj koja se, po Zakonu, raspisuje za kazne veće od četiri mjeseca robije.

Dok Vukotić u Srbiji pregovara sa tužilaštvom da prizna krivicu, srpska policija pokušava da pronađe dokaze da je Vukotić povezan sa više brutalnih likvidacija počinjenih u Beogradu.

Izvor: Večernje novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.