NPCG partneri na projektu očuvanja prirodne baštine i pejzaža južnog Jadrana
Foto: Ilustracija

LASPEH

NPCG partneri na projektu očuvanja prirodne baštine i pejzaža južnog Jadrana

Nacionalni parkovi Crne Gore su partneri na projektu LASPEH (Vrste i staništa u južnom Jadranu) finansiranog u sklopu INTERREG IPA CBC programa Italija-Albanija-Crna Gora 2014/2020, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

Kako se navodi, uvodni sastanak projekta LASPEH, koji je sufinansiran sa oko 500.000 eura u sklopu Interreg IPA CBC programa Italija-Albanija-Crna Gora, održaće se 27. i 28. septembra u gradu Ostuni (Pulja), Italija. 

Vođa projekta je Regionalni park prirode „Obalske dine od Tore Cane do Tore San Leonardo‟ u saradnji sa albanskim partnerom (Nacionalnom agencijom zaštićenih područja), crnogorskim partnerom (Javno poduzeće za nacionalne parkove Crne Gore) i tri italijanska partnera (Upravno tijelo regionalnih prirodnih rezervata istočne obale Taranto, Opština Ugento i Opština Guardiaregia), istaknuto je.

Projekt LASPEH, koji se finansira iz Prioritetnog poglavlja 3 ovog Programa (Zaštita životne sredine, Upravljanje rizicima i Strategija niskog nivoa ugljendioksida), navodi se, ima za cilj promociju i unaprjeđenje zaštite biodiverziteta. Drugim riječima, cilj projekta LASPEH je suočavanje s gubitkom biološke raznolikosti tako što će se, između ostalog, definisati zajednička strategija očuvanja prirodne baštine i pejzaža u basenu južnog Jadrana.

LASPEH će, kako je istaknuto, sprovesti više aktivnosti kao što je transnacionalna zajednička strategija za bolje upravljanje prioritetnim vrstama na Natura 2000 sajtovima, priprema planova zaštite za tri prioritetne vrste na područjima koja će biti odabrana na lokalnom (regionalnom) nivou, akcije očuvanja za ciljem poboljšanja nivoa zaštite ciljnih vrsta/staništa, te će na taj način unaprijediti dugotrajnu zaštitu životne sredine. Na kraju će biti organizovana kampanja podizanja svijesti lokalnog stanovništva (radionice o očuvanju životne sredine namijenjene školama, organizovanje posjeta djece prirodnim staništima, a sve sa ciljem uticaja na razvoj održivog turizma).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.