Arheolozi pronašli veliku rimsku građevinu nedaleko od Kaira (FOTO)
Foto: Tanjug/AP

Uključuje veliko rimsko kupatilo i prostoriju za vjerske rituale

Arheolozi pronašli veliku rimsku građevinu nedaleko od Kaira (FOTO)

Arheolozi u Egiptu pronašli su "ogromnu" drevnu građevinu u gradu Mita Rahina, 20 kilometara južno od Kaira.

Ministarstvo za antikvitete saopštilo je da su arheolozi pronašli netaknutu građevinu koja uključuje veliko rimsko kupatilo i prostoriju za vjerske rituale.

Mostafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog savjeta za antikvitete, rekao je da je građevina navjerovatnije bila dio stambenog bloka u tom području, gdje je nekada bio glavni grad drevnog Egipta - Memfis, prenosi Srna.

Tan20189251320325650

Foto: Tanjug/AP

Memfis, osnovan oko 3.100 godine prije nove ere, bio je dom kralja Menesa iz prve dinastije, koji je ujedinio Gornji i Donji Egipat.

Egipat se nada da će otkrića ove vrste podstaknuti turizam, uključujući razgledanje antikviteta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.