Stoltenberg želi konstruktivniji odnos sa Rusijom
Jens Stoltenberg

Stoltenberg želi konstruktivniji odnos sa Rusijom

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da želi "konstruktivniji odnos" sa Rusijom, iako Alijansa preduzima mjere kako bi uzvratila na, kako tvrdi, pojačanu vojnu aktivnost Moskve.

U intervjuu za AP, Stoltenberg je u utorak rekao da je dijalog sa Rusijom potreban u pokušaju da se "umanje tenzije" i "izbjegnu loše procene".

Stoltenberg je, neposredno pred sastanak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim na marginama Generalne skupštine UN, ukazao na navodno "vojno miješanje" Moskve u Ukrajini i Gruziji, podršku koju pruža sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu, i prisustvo ruskih pomorskih snaga u istočnom Mediteranu.

On je dodao da je odgovor NATO na to da se, po prvi put, rasporede borbene grupe na teritoriji istočnih članica, i najavio da će Alijansa uskoro održati "najveće vježbe ove generacije" u Norveškom moru, u kojima će učestvovati kopnene, vazdušne i pomorske snage.

"Kada se ozbiljno ne slažemo, kada vidimo povećane tenzije, kada vidimo veće vojne prisustvo blizu naših granica, čak je još važnije da postoji dijalog", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO smatra da bi unapeđenje komunikacije između NATO i Rusije moglo da pomogne u smanjenju tenzija.

Komenarišući nedavnu izjavu ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da ukrajinska vojska planira da ispuni kriterijume za članstvo u NATO do 2020, Stoltenberg je nagovijestio da NATO neće tražiti dozvolu Rusije da bi se Kijev pridružio Alijansi.

"Na Ukrajini je da odlučio o svom putu, da li žele da se pridruže NATO ili ne", rekao je Stoltenberg.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.