Inspektori zabranili uvoz skoro devet tona ananasa
Foto: Ilustracija

Nedozvoljena količina pesticida

Inspektori zabranili uvoz skoro devet tona ananasa

Inspekcija je u avgustu zabranila uvoz 8.924 kilograma ananasa, jer je sadržao nedozvoljenu količinu pesticida, piše u izvještaju koji je uradila Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

 Pronađeno je i 24.970 kilograma merkantilnog kukuruza koji je sadržao nedozvoljenu količinu mikotoksina (plijesni), kao i 9.990 kilograma smješe za tov piladi koja je sadržala veću količinu od dozvoljene kokcidiostatika (hemijsko sredstvo).

Te tri pošiljke nijesu stavljene u promet jer su utvrđene neusaglašenosti sa propisanim parametrima bezbjednosti.

Na planu kontrole izvoza, fitosanitarna inspekcija je pregledala 424 pošiljke i dala 365 fitosertifikata za izvoz i to za šumske plodove, ljekovito bilje, žalfiju, kleku, lipu, breskvu, grožđe, suvi vrganj, hranu za životinje i rezanu drvenu građu. Inspektori su dali i 59 fitosertifikata za reeksport (izvoz uvezene robe koja je bila uvezena radi dorade ili za privremenu upotrebu).

Fitosanitarna inspekcija je u avgustu pregledala ukupno 1.805 pošiljki, od čega 1.330 na uvozu, 40 u provozu, 59 pošiljke za reeksport, 365 pošiljki za izvoz i osam ovjera carinskih deklaracija, precizirano je u dokumentu.

Ukupno je uzeto 307 uzoraka, od čega tri nijesu odgovarala propisanim zahtjevima bezbjednosti hrane i hrane za životinje piše u izvještaju.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.