Visok stepen realizacije mjera iz poglavlja 23 i 24
Aleksandar Drljević

Visok stepen realizacije mjera iz poglavlja 23 i 24

Crna Gora u kontinuitetu bilježi visok stepen realizacije mjera iz Akcionih planova za poglavlja 23 i 24 i fokusirana je na dalji i stalni napredak u oblasti vladavine prava, što je preduslov za nastavak dobre dinamike pregovaračkog procesa, poručeno je na osmom sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević podsjetio je predstavnike Evropske komisije na najvažnije rezultate koje je Crna Gora postigla tokom ove godine kad je u pitanju ispunjavanje obaveza iz Akcionih planova za poglavlja 23 i 24 i Operativnog dokumenta koji je aneks Akcionog plana za poglavlje 23.

Istakao je da je od januara do juna realizovano ili se kontinuirano realizuje 81% mjera iz Akcionog plana za 23. poglavlje, 74% iz Akcionog plana za 24. poglavlje i 60% iz Operativnog dokumenta.

„S druge strane, svjesni smo da svaka naredna faza pregovaračkog procesa s Evropskom unijom znači sve strožije kriterijume i veće zahtjeve po pitanju bilansa ostvarenih rezultata“, rekao je Drljević i podsjetio na rezultate Agencije za sprječavanje korupcije i Specijalnog državnog tužilaštva, od njihovog osnivanja, naročito kada je u pitanju borba protiv korupcije na visokom nivou i zaplijena droge, kao i nedavne aktivnosti u dijelu borbe protiv šverca cigareta i finansijskih istraga i oduzimanja imovine.

Glavni pregovarač je podsjetio na napredak na institucionalnom planu u oblastima pravosuđa, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ljudskih prava, migracija i vanjskih granica. Ukazao je i da je Crna Gora svjesna značaja slobode izražavanja kao jedne od temeljnih vrijednosti EU i posvećena unapređenju standarda u oblasti slobode izražavanja, dodajući da je do kraja godine planirano utvrđivanje Predloga zakona o medijima i Predloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore. 

Šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Tomas Haglajtner, podsjetio je da su Strategija za Zapadni Balkan, Samit u Sofiji i sofijska deklaracija snažan signal podrške Crnoj Gori.

On je naveo da je sprovođenje akcionih planova za poglavlja 23 i 24 dovelo do znatnog napretka u dijelu zakonodavnih reformi i izgradnje institucija, a da je zakone sada potrebno sprovoditi u praksi i primijeniti ih u radu institucija. Smatra da je potrebno još posla kako bi praktični uticaj reformi bio vidljiviji, naročito kad su u pitanju oblasti medija, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i pranja novca.

Ocijenio je pozitivnim i transparentnim učešće predstavnika civilnog sektora u pregovorima između Crne Gore i EU.

„Podržavamo Crnu Goru i nastavićemo da je podržavamo, i kroz IPA projekte koji se odnose na vladavinu prava“, poručio je Haglajtner.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.