Han: Regionalna integracija katalizator za sve sa Z.Balkana na njihovom putu ka EU
Johanes Han

Han: Regionalna integracija katalizator za sve sa Z.Balkana na njihovom putu ka EU

Savjet za regionalnu saradnju (RCC) organizovao je radni doručak ministara vanjskih poslova sa Zapadnog Balkana i Komesara za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanesa Hana danas u Njujorku.

Neformalno okupljanje je organizovano u okviru predstojeće sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), saopšteno je iz Savjeta za regionalnu saradnju.

Kako je navedeno, ovaj popratni sastanak nakon samita u Sofiji i Londonu ranije ove godine, bio je fokusiran na rezultate sprovođenja Višegodišnjeg akcionog plana (MAP) za Regionalni ekonomski prostor (REA) u šest ekonomija Zapadnog Balkana, te na buduće planove i izazove koji očekuju region.  Učesnici su se posebno osvrnuli na aktivnosti RCC-a u okviru sprovođenja MAP REA, kao i na buduće mjere koje trebaju preduzeti individualne ekonomije da bi ubrzale proces njegovog sprovođenja.

"Urađen je sjajan posao na sprovođenju Akcionog plana nakon što su ga lideri Zapadnog Balkana usvojili prošle godine u Trstu, pa vam želim čestitati na predanom radu i naporima koje su uložile vaše vlade. Međutim, čaša je tek napola puna i pred nama je još mnogo posla," rekao je Generalni sekretar RCC-a, Goran Svilanović, pozdravljajući partnere iz regije i EU.

GoranSvilanovic

Goran Svilanović

"Ovo bi mogla biti prelomna godina za MAP REA – uspjeh se može izmjeriti samo konkretnim rezultatima, a da bismo to postigli, trebamo se pozabaviti političkim izazovima, istinski mobilizovati uprave i unaprijediti domaću koordinaciju, kako bi se politička volja koju su izrazili premijeri pretočila u brzo djelovanje. Jasnim demonstriranjem njegovog stvarnog učinka, MAP REA će postati samoodrživ, a vlade će preuzeti stvarno vlasništvo nad njim i njegovim rezultatima za dobrobit svojih  građana. Kao i uvijek, Sekretarijat RCC-a je tu da vam pruži podršku do samog kraja", poručio je Svilanović. 

Komesar Han je kazao da je regionalna integracija katalizator za sve sa Zapadnog Balkana na njihovom putu ka pristupanju EU, i da ona donosi rast i otvara radna mjesta za građane. Dodao je da saradnja i povezivanje moraju biti dublje ukorijenjeni i djelotvorniji, jer evropske integracije podrazumijevaju politički fokus i pružanje rezultata građanima.

Kako se navodi, u drugoj godini sprovođenja MAP REA, postignuti su neki opipljivi rezultati: oživljena je dinamika trgovine unutar regije, tj. stupio je na snagu dodatni protokol o olakšavanju trgovine, kao i sporazum o početku pregovora o unaprjeđenju mehanizma za rješavanje trgovačkih sporova; podržan je Regionalni program investicionih reformi (RIRA), kojim su utvrđeni zajednički prioriteti za razvoj tržišta kapitala i značajan napredak u pametnoj specijalizaciji; pokrenut je Digitalni program za ZB i održan prvi Digitalni samit ZB u istoriji; pokrenut je regionalni dijalog o nastavku procesa za smanjenje troškova rominga unutar ZB i između ZB i EU i jačanju saradnje između organa nadležnih za kibernetičku sigurnost; postignut je dogovor o pokretanju pregovora o Sporazumu o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija i podržani su Principi za priznavanje akademskih kvalifikacija.

"U očekivanju Samita koji će se održati u Poljskoj 2019. godine, potrebno je osvježiti sprovođenje MAP REA konkretnijim ciljevima. Region bi trebalo da: nastavi da radi na smanjivanju troškova rominga u ZB6 i postizanju novog/revidiranog regionalnog sporazuma o romingu; završi pregovore o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija i potpiše sporazum o tome, te usaglasi model za priznavanje akademskih kvalifikacija; i pokrene sprovođenje investicionih reformi u skladu sa RIRA-om, uz sprovođenje prvih ciljanih aktivnosti na promociji ulaganja (uključujući oblast turizma)", zaključeno je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.