Migracije da “saniraju” privatnici
Ilustracija

Građani Unije poručuju

Migracije da “saniraju” privatnici

Posljednje istraživanje Eurobarometra rađeno za potrebe Evropske Komisije, pokazuje da građani Evropske Unije gledaju na privatan sektor kao na nekog ko bi trebalo da ima veću ulogu u međunarodnom razvoju a razvojnu saradnju na tom polju smatraju ključnim rješenjem za nelegalne migracije.

Dakle, građani Evropske Unije smatraju da bi privatne investicije iz reda bogatih zemalja Unije trebalo “kanalisati potrebom naroda” i investirati u zemljama u razvoju. Pri tom saradnju na polju prenosa znanja siromašnim, smatraju ključnim da se zaustave migracije koje su pogodile Planetu.      

Devet od deset građana Evropske Unije smatra da bi ta zajednica trebalo da poveća svoje izdatke kada su zemlje u razvoju u pitanju. Taj broj se značajno povećao u odnosu na istraživanja rađena prije dvije godine. Više od tri tri četvrtine ispitanika u svim državama članicama misli da EU mora održati obećanje kada su iznosi koju dodjeljuje kao pomoć zemljama u razvoju u pitanju.

largeV6H9WU2IUiIvWpbVwWuixLqPIA2mXCUwvMJBK6dV60

Foto: Reuters

Sedam od deset ispitanika slaže se da je pružanje finansijske pomoći zemljama u razvoju način suzbijanja nezakonitih migracija. U poređenju sa 2016om godinom, ovo mišljenje dobilo je značajno veću podršku među građanima Unije u 14 zemalja, a posebno onim najpogođenijim migracijama Grčkoj, Bugarskoj i Malti.

Iako bi se moglo reći da su ilegalne migracije najveći problem sa kojim se do sada suočila Unija, njeni građani smatraju da je zemljama u razvoju pomoć najhitnija kada su obezbjeđivanje mira i lične sigurnosti u pitanju, zatim smatraju da bi novce trebalo ulagati u obrazovanje i zdravstvo.  Migracije su se našle tek na desetom mjestu u nabrajanju stvari u kojima je potrebno pomoći zemljama u razvoju. Što dosta govori o tome šta građani Unije misle o problemu migracija.

Na pitanje treba li borba protiv siromaštva u zemljama u razvoju da bude jedan od prioriteta Evropske Unije, sedam od deset Evropljana u 26 zemalja odgovorilo je potvrdno. Za Evropljane je to očigledno ključni adut za borbu sa nezakonitim migracijama. Ulagati u razvoj regija iz kojih nezakonita migracija potiče. Od zemalja Evropske Unije samo Česi i Estonci smatraju da takva razvojna politika borbe protiv siromaštva u zemljama u razvoju neće donijeti rezultate. Na ličnom nivou Evropljani tvrde da tom cilju mogu doprinijeti ličnim primjerom, donacijama neprofitnim organizacijama, pažljivo birajući kako troši svoj novac i dobrovoljnim radom.

Devet od deset ispitanika podržava uspostavljanje ravnopravnosti žena i muškaraca i smatra da bi to trebalo da bude prioritet politike razvoja Evropske Unije. Tačnije, ispitanici u velikom broju traže napredak u suzbijanju nasilja nad ženama i djevojčicama, u borbi protiv diskriminacije žena i osiguranje ravnopravnosti pri pristupu obrazovanju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.