Cetinjanin osumnjičen za ubistvo košarkaša Ljuba Jovanovića počinjeno prije 7 godina
Ljubo Jovanović

Nije posljedica sukoba organizovanih kriminalnih grupa

Cetinjanin osumnjičen za ubistvo košarkaša Ljuba Jovanovića počinjeno prije 7 godina

Crnogorska policija rasvijetlila je ubistvo Ljuba Jovanovića koje se dogodilo prije sedam godina na Cetinju, i tim povodom uhapsila Cetinjanina Aleksandra Konatara zbog sumnje da je počinio ovo djelo. Osim njega policija traga i za Nikolom Vuletićem takođe Cetinjaninom, koji je u bjekstvu i nije dostupan policiji.

"Službenici Sektora kriminalističke policije su, 25.septembra 2018., u saradnji sa službenicima CB Podgorica i OB Cetinje, državnom tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici podnijeli izvještaj kao dopunu krivične prijave protiv NN počinioca, protiv dva lica i to: A.K. (28) iz Cetinja, koji je lišen slobode 24.09.2018 godine i koji je sprovoden danas Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo Razbojništvo u sticaju sa KD Ubistvo i N.V. (34) iz Cetinja, koji je trenutno u bjekstvu i koji se potražuje, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio KD Razbojništvo", kazao je rukovodilac Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta Sektora kriminalističke policije Uprave policije Aleksandar Bošković na današnjoj konferenciji za medije.

Bošković je istakao da postoji osnovana sumnja da su ova dva lica 30.06.2011. godine izvršila krivična djela koja im se stavljaju na teret, kojom prilikom je smrtno stradao Ljubo Jovanović iz Podgorice.

"Naime, na osnovu do sada preduzetih mjera i radnji došlo se do dokaza koji ukazuju na sumnju da su ova lica, na osnovu prethodno postignutog sporazuma, 30.06.2011. godine oko 22,25 došli do Trga Balšića pazar na Cetinju, iskoristili loše vremenske prilike koje su bile u tom trenutku jer je padala kiša i izvršili ovo KD na način što je N.V. čuvao stražu u portunu iza objekta Lutrije Crne Gore dok je A.K. ušao u objekat Lutrije držeći u ruci pištolj nepoznate marke kalibra 7,65 mm koji je usmjerio prema više lica u kazinu, repertirao pištolj i uz silu i prijetnju od radnika kazina otuđio iznos od oko 350 eura", saopštio je Bošković.

On je istakao da se prilikom izlaska iz kazina kod ulaznih vrata objekta Konatar  susreo sa pokojnim Jovanovićem koji je u tom momentu pokušavao da napusti objekat i u njegovom pravcu ispalio jedan projektil koji je pogodio Jovanovića u predjelu grudi. Jovanović je tom prilikom zadobio povrede od kojih je preminuo na putu ka bolnici.

"Sumnja se da su ova dva lica prilikom dolaska na lice mjesta, kao i prilikom bjekstva, koristila putničko motorono vozili koje je bilo parkirano u blizini Balšića pazara, vodeći tom prilikom računa da isto bude van domašaja nadzornih kamera na tom području i koristeći portun koji postoji iza objekta za neopaženi dolazak i bjekstvo sa lica mjesta", pojasnio je Bošković.

Istakao je da su u toku dosadašnje istrage preduzete brojne mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja predmetnog krivičnog djela.

"Prikupljen je veliki broj obavještenja od građana, izvršeni su poligrafska testiranja, vještačenja telekomunikcionog saobraćaja, vještačenja predmeta i tragova, provjere alibija bezbjednosno interesantnih lica i pripadnika OKG, više specijanih istražnih mjera i radnji prema više lica u zemlji i inostranstvu  i provjere većeg broja operativnih saznanja", saopštio je Bošković.

Na osnovu svega do sada preduzetog došlo se do odgovarajućeg nivoa dokaza i u konsultaciji sa nadležnim tužilaštvom Aleksandar Konatar je lišen slobode i protiv njega je tužiocu podnijeta krivična prijava za navedeno krivično djelo, a nakon toga preduzeće se aktivnosti na međunarodnom nivou u cilju lišavanja slobode Nikole Vuletića i njegove ekstradicije pravosudnim organima Crne Gore.

pres2509foto

Džavna tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici i portparol ovog Tužilaštva Lepa Medenica kazala je danas medijima da je podnošenju krivične prijave prethodilo sprovođenje brojnih mjera i radnji od strane Višeg državnog tužilaštva i policije, te izvršenih neophodnih vještačenja po naredbi tužilaštva, kojima aktivnostima se i došlo do dobijanja dokaza i rasvjetljavanja ovog krivičnog djela.

"U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici u toku je saslušanje jednog osumnjičenog, dok drugi osumnjičeni za sada nije dostupan državnim organima Crne Gore, a u cilju obezbjeđenja njegovog prisustva preduzeće se zakonom propisane radnje.

U daljem postupku Više državno tužilaštvo će shodno zakonu preduzimati sve neophodne radnje", kazala je Medenica.

Rasvjetljavanje ubistava u samom vrhu prioriteta u radu Uprave policije 

Načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Milovan Pavićević kazao je da je povodom rasvjetljavanja ubistva "mladog i uglednog sportiste i reprezentativca Crne Gore u košarci, Ljuba Jovanovića u Cetinju, nakon više od sedam godina ostvaren značajan rezultat i uspjeh organa za sprovođenje zakona, konkretno policije i tužilaštva".

"Ovom prilikom želim da afirmišem aktivnosti podgoričke i cetinjske policije i inspektora Sektora kriminalističke policije, da afirmišem navedeni rezultat i kontinuiran rad na rasvetljavanju najtežih krivičnih djela, a svakako i da istaknem kvalitetnu i prije svega tijesnu saradnju i timski pristup policije i tužilaštva u rasvjetljavanju ovog krivičnog djela.

Rasvjetljavanje ubistva košarkaša Ljuba Jovanovića je još jedan pokazatelj da je rasvjetljavanje ubistava u samom vrhu prioriteta u radu Uprave policije i da je za rasvjetljavanje ubistava i drugih teških krivičnih djela potrebno vrijeme, ali i svakako potreban je kontinuiran pristup u preduzimanju operativno – istražnih aktivnosti od strane policije i tužilaštva", kazao je Pavićević.

On je istakao da ubistvo Ljuba Jovanovića nije posljedica sukoba organizovanih kriminalnih grupa.

"U ovom predmetu sproveden je veliki broj operativnih i istražnih aktivnosti, što je uslovilo da policija identifikuje izvršioca i saizvršioca, prikupi dokaze i lica procesuira nadležnom tužilaštvu", zaključio je Pavićević.

Na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme

Jovanović je bio košarkaš i slučajna žrtva teškog razbojništva u kazinu u centru Cetinja.

Maskirani pljačkaš sa fantomkom na glavi i pištoljem u ruci upao je tada u kladionicu u kojoj je bilo prisutno nekoliko gostiju i osoblje, prenosi Portal Analitika.

Iz neutvrđenih razloga pištolj je opalio, metak je rikošetirao i pogodio Jovanovića u grudi,koji se nakon šetnje sa drugom iz reprezentacije sklonio od kiše.

Nesrećni mladić je od zadobijenih povreda ubrzo preminuo.

Uprava policije tada je raspisala nagradu od 20.000 eura za svaku informaciju o ubistvu Ljubomira Jovanovića na Cetinju, pišu Vijesti.

Jovanović je rođen 27. juna 1987. u Podgorici. Kao dijete igrao je u "Budućnosti", potom u "Lovćenu" i niz drugih timova u okruženju.

Posljednju sezonu proveo je u grčkom KAOD-u i izborio plasman u prvu ligu, piše Portal Analitika.

Na Cetinju je tada bio u okviru priprema B reprezentacije, koja se spremala za odlazak na turnir u Kinu.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.