Radulović u Zagrebu: Turisti postali ozbiljni nomadi
Foto:AA

Velika tržišta nas doživljavaju kao jedan region

Radulović u Zagrebu: Turisti postali ozbiljni nomadi

Na drugoj konferenciji o cjelogodišnjem turizmu "Može li hrvatski turizam 365? - 2. korak" u Zagrebu učestvuju tri ministra iz zemalja regiona s ciljem ostvarivanja bolje povezanosti i saradnje te razmjene iskustava u jačanju turističke predsezone i postsezone.

Problem visoke sezonalnosti i manjak cjelogodišnje turističke sezone zajednički su većini zemalja Mediterana, stoga su na konferenciji "Može li hrvatski turizam 365? - 2. korak" učestvovali ministar Zdravko Počivalšek iz Slovenije, ministar Blendi Klosi iz Albanije, ministar Pavle Radulović iz Crne Gore te kao domaćin, pomoćnik hrvatskog ministra turizma Frano Matušić.

Ministar Pavle Radulović iz Crne Gore izjavio je da se Crna Gora nastoji pozicionirati kao visokokvalitetna cjelogodišnja turistička destinacija kroz ublažavanje sezonalnosti koju omogućavaju sunce i more.

"Velika, udaljena emitivna tržišta nas prepoznaju kao jedan region", kazao je ministar Radulović.

Dodao je kako je  potrebno rascjepkanu ponudu država iz region kvalitetnom menadžerskom i marketinškom saradnjom spojiti u jedan veliki klaster.

"Turisti su postali ozbiljni nomadi, jako se kratko zadržavaju na jednom mjestu. Prosjek je ove godine bio oko 2,5 dana", izjavio je Radulović i dodao kako je povezivanje država u tom smislu neophodno i korisno za sve.

2018092523253695637529354Web

Matušić je važnim za jačanje sezonalnosti hrvatskog turizma naveo proširivanje turističke ponude na obali i na kontinentalnom dijelu zemlje, prvenstveno kroz cikloturizam, kulturni i kongresni turizam, a u posljednje vrijeme sve je aktuelniji, kazao je, zdravstveni turizam za kojeg postoji značajan interes, ali i bogata ponuda.

Slovenski ministar turizma za saradnju Hrvatske i Slovenije na području turizma je utvrdio kako je na vrhunskom nivou, ističući kako se dvije zemlje zajednički promovišu na dalekoistočnim tržištima Japana, Južne Koreje i Kine već cijeli niz godina pod zajedničkim sloganom "Experience Croatia, feel Slovenia".

"U Sloveniji se ne bavimo toliko pitanjem sezonalnosti, jer se kod nas u ta četiri mjeseca, od 6. do 9., ostvari 50 posto svih noćenja, za razliku od Hrvatske koja u tom periodu napravi preko 80 posto", kazao je Počivalšek.

Počivalšek je kao uspjeh istakao da Slovenija zadnje tri godine broj noćenja povećava za milion godišnje, s tim da je prošle godine premašeno 12 miliona noćenja.

"Turizam nema granica, turizam povezuje. Ako hoćemo biti uspješni kao region, moraćemo staviti glave skupa i zajednički promovirati region", zaključio je Počivalšek.

Postojeću turističku saradnju među zemljama iz regiona u sferi turizma koje učestvuju na ovoj konferenciji ocijenio je odličnom.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HKG) Luka Burilović izjavio je kako se ponovno probudila hrvatska turistička konkurencija: Grčka, Turska i Tunis te kako je zato u Hrvatskoj potrebno ponuditi dodatne cjelogodišnje sadržaje za posebne goste kako bi se rasteretila glavna ljetna sezona i ograničeni kapaciteti.

U Hrvatskoj turizam sačinjava 17 posto BDP-a, kazao je Burilović te poručio da države s jakom ekonomijom ovaj udio drže na oko pet posto i to jačanjem ostalih segmenata i djelatnosti komplementarnih s turizmom.

Na konferenciji učestvuje niz govornika koji dolaze iz Austrije, Slovenije, Portugala te Bosne i Hercegovine koji će na panel diskusijama govoriti o svojim pozitivnim iskustvima i primjerima iz svojih zemalja koji su uspješni u pojedinim segmentima turističke ponude koja omogućava cjelogodišnji turizam.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.