Šta Bregzit može značiti za kućne ljubimce, avione, sir...
Foto: Ilustracija

Strožija pravila

Šta Bregzit može značiti za kućne ljubimce, avione, sir...

Britanska vlada je danas objavila treću seriju tehničkih napomena o mogućim posljedicama ako Brisel i London ne postignu dogovor o razlazu.

Te napomene se odnose na mjere koje građani i preduzetnici treba da preduzmu u slučaju nepostojanja dogovora poslije istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji 29. marta 2019. godine. U tekstu se pominju razne oblasti: autorska prava, uvoz biljaka ili osiguranje vozila, prenosi Beta.

Za vlasnike kućnih ljubimaca pasa, mačaka i lasica, u najboljem slučaju neće biti izmjene postojećih pravila koja predviđaju evropski pasoš za ljubimce.

Međutim, ako Brisel bude klasifikovao Veliku Britanju kao treću zemlju, onda će sanitarna pravila biti strožija, tako što će biti potrebna veterinarska konsultacija najmanje četiri mjeseca prije predviđenog puta.

Britanske i evropske aviokompanije mogu da izgube pravo na letove između EU i Velike Britanije. Po tehničkim napomenama vlade, Velika Britanija bi mogla da izdaje dozvole evropskim aviokompanijama kako bi nastavile rad.

"Očekujemo da EU zauzvrat to isto učiniti za britanske aviokomanije", navodi se u tekstu i dodaje da bi u početku kratkoročno moglo da dođe do pometnje u radu aviokompanija.

London je takođe najavio uspostavljanje sistema zaštićenih geografskih oznaka za prehrambene proizvode poput škotskog viskija ili sira Stilton i savjetovao proizvođačima da se prijave za takav status unutar EU.

Pregovori o Bregzitu još tapkaju u mjestu. Dvije strane se nadaju da će do narednog samita EU 18 i 19. oktobra u Briselu biti postignut dogovor o razlazu koji podrazumijeva buduće ekonomske odnose Londona i Brisela. Postoji mogućnost još jednog samita EU polovinom novembra.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.