Nakon ljetnog raspusta

Mačka Tombi se vratila u školske klupe, ”krenula“ u četvrti razred (FOTO)

Nova školska godina nedavno je počela u Turskoj, a to je i za mačku Tombi iz Izmira, značilo povratak u školske klupe i susret s prijateljima.

Mačka Tombi postala je nadaleko poznata nakon što se na društvenim medijima pojavila priča o njoj u školi. Naime, učenici i kolektiv osnovne škole u distriktu Bajrakli, brinuli su se o mački, koja je potom zbog reakcije roditelja udaljena iz ove obrazovne institucije. Napori da se mački bude dozvoljen boravak u učionici urodili su plodom u februaru ove godine.

Ovaj neobični ”učenik“ ovog septembra ”krenuo“ je u četvrti razred.

Brigu o Tombi tokom ljetnog raspusta preuzela je učiteljica Ozlem Pinar Ivascu. Zvuk školskog zvona za mačku je značio šetanje među klupama i odmaranje u za nju odvojenom prostoru, izvještava Anadolija.

Ni djeca nisu krila oduševljenje što ponovo imaju priliku družiti se s Tombi.

2018092423252407537508541Web

Foto:Anadolija 

Ivascu je izjavila kako je mačka djeci veoma nedostajala, i da su tokom raspusta zvali učiteljicu da pitaju za svoju krznenu prijateljicu.

”Tombi unosi mir među djecu. Nakon što je došla u razred, djeca su više pazila na ponašanje, da ne prave pokrete koji bi je uznemirili. Prisustvo Tombi ih motiviše. Svako jutro dolaze dobro raspoloženi jer znaju da će vidjeti Tombi, a i mačka je srećna“, dodala je Ivascu.

Smatra kako su djeca zbog prisustva Tombi, promijenila pogled na životinje koje žive na ulici. Ponašanje su promijenila i djeca koja se nisu smjela približiti mačkama, kao i ona koja su se loše odnosila prema njima.

Tombi će ove godine ispratiti učenike nižih razreda, a već sljedeće godine spremna je za nove generacije.

Ivascu je dodala kako pišu i knjige, a glavni lik je upravo Tombi.

”Nastavljamo seriju avanturističkih priča. Biće to serija od pet knjiga. Tombi je glavni lik. Ide u Egipat, svemir, hoda u šumi, ima ulogu detektiva i traži izgubljene životinje s ulice. Napravili smo zanimljivu seriju za djecu. Svi prihodi će biti odvojeni za zbrinjavanje i pružanje pomoći životinjama na ulici“, pojasnila je.

Učenica Tuana Tuntar izjavila je kako joj je Tombi mnogo nedostajala.

”Prošle godine je bila veoma malena. Igrali smo se. Sada je mnogo veća i radoznalija. Veoma je volimo“, rekla je Tuntar.

Azra Akpinar rekla je kako su tokom raspusta čitali knjigu koju je učiteljica napisala o Tombi.

Akpinar je dodala kako je Tombi važan dio razreda i da su zahvaljujući njoj pojedina djeca promijenila ponašanje prema napuštenim životinjama.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.