U sjedištu UN-a otkrivena statua Nelsona Mandele
Foto:AFP

U sjedištu UN-a otkrivena statua Nelsona Mandele

U sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku danas je otkrivena statua Nelsona Mandele, južnoafričkog lidera koji je rođen prije tačno 100 godina.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš kazao je na svečanosti kako je Mandela utjelovio najviše vrijednosti za koje se zalaže UN, kao što su mir, praštanje, saosjećanje i dostojanstvo, javila je agencija Anadolija.

Tokom dana će Mandeli biti odana i počast na samitu mira na početku zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Mandela je u zatvoru proveo 27 godina tokom aparthejda, a četiri godine nakon izlaska na slobodu je postao prvi crni predsjednik Južnoafričke Republike.

Predsjedavajući Generalne skupštine UN-a Marija Fernanda Espinosa Garsija kazala je da bi Mandelina statua trebala poslužiti kao inspiracija članicama UN-a i podsjećati da se različitosti trebaju slaviti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.