Grahovac: Rata biti neće!
Blagoje Grahovac

Strategija odbrane postavljena pogrešno

Grahovac: Rata biti neće!

Iz svog bratskog pira narodi Jugoslavije izašli su, između ostalog, i sa siromašnim vojnim kapacitetima. Potrošilo se. Onda je naišao period demilitarizacije i uništavanja viškova naoružanja ali je i sa time gotovo. Nekad jugoslovenske republike a danas balkanske države, izdvajaju za njih velike sume za nabavku novog naoružanja. Sve to prati i adekvatna vojna retorika. Što bi se reklo, kao nekad. Ipak, od tog nekad ništa nema, kaže za Kodex general avijacije u penziji i analitičar geopolitike, Blagoje Grahovac.

“Narodi eksjugoskovenskih prostora ne treba da se plaše rata. Rata biti neće. Razlog zbog kojeg su se sve političke elite uključile u raspirivanje ratne psihoze leži u činjenici da su u svim zemljama bivše Jugoslavije, sa izuzetkom Slovenije,  na vlasti partije koje su te ratove pokretale i vodile“, kaže za Kodex analitičar geopolitike Blagoje Grahovac.

Ni mi ne zaostajemo. Predlogom nacrta nove strategije odbrane Crna Gora, prema natpisima medija, planira dobrovoljno uvođenje vojnog roka, stvaranje rezervnog sastava, povećanje broja vojnika u aktivnoj službi i još sijastet novina. I sve to planira pogrešno, kaže Grahovac.

“Nova nacionalna strategija odbrane temelji se na pogrešnim fundamentima a o tome niti se govori niti se diskutuje. Vidljivo je da se njome ustvari gradi ratna psihoza. Neće u budućnosti biti međudržavnih sukoba a suočavamo se sa drugim prijetnjama po nacionalnu bezbjednost“, kaže za Kodex Blagoje Grahovac.

Grahovac navodi da su ključne prijetnje po nacionalnu bezbjednost terorizam, organizovani kriminal i korupcija sa mafijom kao svojom vojskom koja na Balkanu uvijek ide sa spregom u državnim strukturama ili u samoj vlasti, tu je sajber kriminal i prirodne ili vještalki izazvane katastrofe.

“Znajući to nije teško zaključiti da nam treba odbrana ali ne u vidu vojske kao oružane sile, već u vidu građana koji su pripremljeni da odgovore na te opasnosti. Pogrešan je princip stvaranja ratne vojske kad treba pripremiti građanstvo na koje će pasti rizik ovih prijetnji“, konstatuje za Kodex  general avijacije u penziji i analitičar geopolitike, Blagoje Grahovac.

Zato je nacionalna strategija odbrane zasnovana na militarizaciji potpuno pogrešan pristup. Za nju ustvari, mišljenja je general Grahovac, treba da bude zaduženo Ministarstvo unuutrašnjih poslova a ne Ministarstvo odbrane.

“Za to treba da budu zadužena mnoga ministarstva, svako u svom domenu nadležnosti, naravno i Ministarstvo odbrane ali recimo i Ministarstvo finansija ili ekonomije ili poljoprivrede kad su mnoge od ovih prijetnji u pitanju. Tu svakako najviše posla ima za Ministarstvo unutrašnjih poslova i kada je borba sa ovim prijetnjama u pitanju i kada je u pitanju osposobljavanje građanstva do ovim prijetnjama odgovori“, zaključuje za Kodex general avijacije u penziji i analitičar geopolitike, Blagoje Grahovac.

Ipak, gorak ukus ostaje  od činjenice da oko nas opet zvecka oružje. Bez obzira što se svi nadamo da se bratski pir više neće ponavljati. Tu je i činjenica koju je general Grahovac pomenuo, da su većinom na vlasti na Balkanu i dalje ratne partije. A one znaju gdje su zakopane ratne sjekire od prošlog puta.

    

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.