Otkrivena prekretnica u liječenju tumora
Foto: Ilustracija

Tečna biopsija

Otkrivena prekretnica u liječenju tumora

Tečna biopsija može da otkrije deset vrsta karcinoma u ranoj fazi, ističu američki naučnici, koji tvrde da bi ovaj metod mogao u budućnosti da prorijedi slučajeve tumora.

Test pokazuje znakove raka otkrivanjem malih djelova DNK koje ćelije tumora ispuštaju u krv. Kako navode naučni portali, test je naročito dobre rezultate pokazao kod karcinoma jajnika i gušterače, iako nije riječ o velikim uzorcima. 

Kako navodi "Gardijan", naučnici se nadaju da će test postati dio pregleda, kojim doktori mogu da otkriju rak kod pacijenata. 

"Ovo bi mogao postati sveti gral istraživanja raka - otkrivanje teško izliječivih bolesti u ranoj fazi, kada ih je lakše liječiti", ističe ljekar Erik Klajn, glavni autor studije iz Instituta za onkologiju u Klivlendu. 

Istraživanje, u kome su učestvovali i naučnici sa Univerziteta Stenford, predstavljeno je i na konferenciji Američkog društva kliničke onkologije u Čikagu. Istraživači vjeruju da bi ovaj test mogao da dovede do velike stope preživljavanja pacijenata, te da dramatično poveća produktivnost medicinske prakse. 

Tečna biopsija je najtačnija u otkrivanju raka gušterače, jajnika, jetre i žuči. Naučnici su istražili slučajeve više od 1.600 ljudi, od kojih 749 nije imalo rak za vrijeme istraživanja, a 878 postavljenu dijagnozu bolesti. Bolesti su pronađene u četvoro od petoro oboljelih. 

Test je sa nešto manjom tačnošću otkrio limfom i mijelom, i to u 77 i 73 odsto slučajeva, a karcinom debelog crijeva otkriven je kod dva od tri pacijenta. 

Rak pluća otkriven je kod 59 odsto pacijenata, a glave i vrata kod 56 odsto. 

U studiji je u 90 odsto slučajeva tačno otkriven rak jajnika, mada je uzorak bio mali - samo deset osoba. Na uzorku od 28 obolelih od raka debelog crijeva test je bio uspješan u 66 odsto slučajeva, prenosi N1. 

"Treba nam još nekoliko koraka i više istraživanja, ali test bismo mogli primijeniti i kod prevencije, na primjer kod starijih od 40 godina kako bi otkrio pokazuju li rane znakove karcinoma", poručuje Klajn.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.