Slučaj Primorka: SDT podiglo optužnicu, Mesarič organizator, budžet oštećen za 6,6 miliona
Fabrika Primorka, foto: Jedro Bar

Ovako je djelovala kriminalna grupa

Slučaj Primorka: SDT podiglo optužnicu, Mesarič organizator, budžet oštećen za 6,6 miliona

Specijalno državno tužilaštvo u slučaju „Primorka“ podiglo je optužnicu zbog zloupotrebe poslovanja u privredi, a kao organizatora označilo je bivšeg direktora NLB banke Črtomira Mesariča.

Istražitelji navode da je na štetu budžeta Crne Gore NLB banci pribavljena imovinska korist u iznosu od 6.651.611 eura. Osim Mesariča, na spisku optuženih su osnivač preduzeća „Melgonia Primorka“ Nebojša Bošković, izvršni direktor ,,Primorke“ iz Bara Svetozar Marković, izvršni direktor preduzeća „Melgonia Primorka“ Vinko Marović i Milenko Marković, koji je rukovodio ,,Krismom motors“. Na optužnici je i NLB banka a.d. Podgorica.

Optužena Biljana Bošković potpisala je sporazumno priznanje krivice i prihvatila kaznu od šest mjeseci kućnog pritvora. Tu nagodbu razmatraće vijeće Višeg suda i odlučiti da li da je prihvati ili odbije.

Prema navodima iz optužnice u koju je Pobjeda imala uvid, Mesarič i NLB banka formirali su kriminalnu grupu, čiji su članovi postali Nebojša Bošković, Svetozar Marković, Biljana Bošković, Milenko Marković i Vinko Marović s ciljem sticanja nezakonite dobiti.

- Djelovanje kriminalne grupe planirano je duže vrijeme u međunarodnim razmjerama. Svaki član imao je unaprijed određeni zadatak i ulogu, pa su u djelovanju kriminalne grupe koristili i privredne strukture pravnih lica u kojim su neki optuženi imali funkcije – navodi se u optužnici. Prema optužnici, Mesarič je kao organizator trebalo da odustane od plana restrukturiranja ,,Primorke“ a.d. Bar za šta je dobijena državna pomoć i kredit NLB banke. Taj novac je, kako istražitelji vjeruju, usmjerio za otplatu kredita privatnim preduzećima- „Krismi motors“ i „Krismi trejd“.

Državna pomoć i kredit NLB banke bili su predviđeni za oživljavanje proizvodnje u „Primorci“– u fabrici maslinovog ulja, fabrici za proizvodnju hljeba i pekarskih proizvoda, pogonu za smrznuta peciva kao i sektoru za proizvodnju sokova i preradu flaširane vode.

Mesarič je, prema nalazima iz istrage, odustao od plana restrukturiranja „Primorke“.

- Bilo je predviđeno da se sredstva državne pomoći i kredit NLB odobren uz garanciju Vlade CG i obezbijeđen hipotekom na imovini ,,Primorke“, koriste za oživljavanje ,,Primorke“ – piše u optužnici.

On je, kako istražitelji vjeruju, taj novac trebalo da upotrijebi za otplatu kredita „Krisme motors“ d.o.o. i „Krismi trejd“ čije je vraćanje NLB Montenegro banka stalno prolongirala i tako spriječila oživljavanje „Primorke“.

- Cilj je bio i da se stvore uslovi da ,,Primorka“ ne može vratiti kredite iz svojih sredstava i da se ne može razdužiti, kako bi se imovina ovog preduzeća dobila za što nižu cijenu od realne vrijednosti– piše u optužnici.

U optužnici se navodi i da je Mesarič angažovao Nebojšu Boškovića, Svetozara Markovića, Biljanu Bošković, Milenka Markovića i Vinka Markovića, kojima je dao uputstva, a sebi odredio da u ime NLB banke kao izvršni direktor donosi odluke o odobravanju kredita i potpisuje ugovore o kreditu, ostvaruje kontakte sa službenicima Vlade Crne Gore u cilju dobijanja državne pomoći za ,,Krisma grupu“ i ,,Melgonia Primorku“ radi realizacije kriminalnog plana.

Kako se navodi u optužnici, uloga Nebojše Boškovića bila je da vrbuje ostale članove grupe, osniva preduzeće u inostranstvu.

- Preko tih preduzeća bi se realizovao kriminalni plan, organizovala kriminalna aktivnost, davala bi se i prenosila uputstva optuženom Črtomiru Mesariču, sačinjavala bi se i potpisivala dokumenta sa neistinitom sadržinom u cilju dobijanja pogodnosti za ,,Krisma trejd“ i ,,Krisma motors“ – navodi se u optužnici.

Zadatak Biljane Bošković - bivše supruge Nebojše Boškovića bio je, kako se navodi u aktu Tužilaštva, da kao izvršni direktor u ,,Krismi trejd“ potpisuje dokumentaciju sa neistinom sadržinom, potpisuje ugovor o vraćanju duga Vladi Crne Gore, zahtjeve za dobijanje kredita i državne pomoći. Između ostalog, zadužena je bila i da sa Nebojšom Boškovićem osnuje preduzeće na Kipru.

- Preko te kompanije trebalo je da se formira preduzeće u Crnoj Gori, kako bi prikazali da će strani kapital koristiti za oživljavanje proizvodnje u ,,Primorci“, a isto je osnovano samo radi dobijanja kredita koji će se koristiti protivno namjeni za koju su odobreni - piše u optužnici.

Optuženi Vinko Marović je kao odgovorno lice u „Melgoniji Primorka“, prema navodima iz istrage, sačinio i potpisao dokumenta neistinite sadržine, zahtjeve za dobijanje državne pomoći i zahtjeve za dobijenje kredita.

Zadatak Svetozara Markovića bio je da sačinjava i potpisuje dokumenta neistinite sadržine u cilju dobijanja pogodnosti za „Krismu trejd“ i „Krismu motors“ da kao odgovorno lice u „Melgoniji Primorka“ u namjeri pribavljanja koristi za drugo pravno lice sačinjava dokumenta sa netačnim podacima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.