Zašto svi volimo brzu hranu?
Ilustracija

Zašto svi volimo brzu hranu?

Brza hrana je loša hrana, ali svejedno se ponekad ne možemo riješiti želje za njom i popustimo kada se nađe pred nama.

 Vjerovali ili ne, za to je odgovorno majčino mlijeko... Naime, hana bogata masnoćama i ugljenim hidratima posebno snažno stimulira centar za nagrađivanje u mozgu.

- Vjerovatno pod uticajem majčinog mlijeka snažno reagujemo na hranu bogatu ugljenim hidratima i mastima i smatramo je posebno zadovoljavajućom zbog toga što je ključna za preživljavanje - objašnjava Mark Titgemejer iz kelnskog instituta za istraživanje metabolizma „Max Planck“, koji je sproveo istraživanje u saradnji s američkim Univerzitetom „Jejl“.

Osim u majčinom mlijeku, u prirodi nema hrane koja je tako bogata i masnoćama i ugljenim hidratima, napominju naučnici. Tim stručnjaka pokazao je da i masna i ugljenim hidratima bogata hrana aktiviraju u mozgu oslobađanje dopamina, odgovornog za osjećaj zadovoljstva iako na različite načine.

Avaz.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.