NASA otkrila dvije nove planete
foto: NASA

NASA otkrila dvije nove planete

Pet mjeseci nakon lansiranja, NASA orbitalni teleskop koji traži planete izvan Sunčevog sistema, otkrio je dvije udaljene planete, objavili su zvaničnici.

NASA satelit TESS otkrio je "super-Zemlju" i "toplu Zemlju" u solarnim sistemima udaljenima najmanje 49 svjetlosnih godina, što je prvo otkriće tog satelita lansiranog u aprilu. Misija TESS-a trajaće dvije godine i koštaće 337 miliona dolara, te joj je cilj da proširi znanja astronoma o tzv. egzoplanetama koje kruže oko udaljenih zvijezda. 

Otkrivene planete pretople su za život, kaže naučnica Sara Siger, koja očekuje mnoga nova otkrića tog satelita. 

"Moraćemo da pričekamo da vidimo šta će TESS još da otkrije", kaže Siger. "Znamo da tamo postoje planete na noćnom nebu koje čekaju da budu pronađene", dodala je. 

TESS bi trebalo da nastavi rad svog prethodnika, svemirskog teleskopa Keplera, koji je otkrio mnoge od 3.700 do sada otkrivenih egzoplaneta u svojih 20 godina rada prije nego što je ostao bez goriva. 

NASA očekuje da će TESS otkriti mnoge od dosad nepoznatih svjetova od kojih možda stotine veličine Zemlje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.