Pirotske ćilimarke čuvaju vjekovima star zanat od umiranja (FOTO)
Foto: AA

Nervozne osobe ne mogu da se bave ovim poslom

Pirotske ćilimarke čuvaju vjekovima star zanat od umiranja (FOTO)

Desetak tkalja iz zanatske zadruge "Damsko srce" čuva tradiciju pirotskog ćilimarstva kojim se do prije stotinak godina bavilo čak 5.000 žena tog kraja. Da pirotski ćilim, prepoznatvljivi brend Srbije, ostane kakav je bio i prije pet vijekova, potrebno je mnogo truda, znanja i strpljenja, u šta se na licu mjesta uverila i ekipa Anadolije.

Radionicom "Damskog srca" dominira zvuk tupice, jedine alatke koja se koristi u ovom poslu, a služi da sabije niti na vertikalnom razboju. Kao prije više vjekova, radi se ručno tehnikom klečanja, odnosno, kako kažu pirotske ćilimarke, uz pomoć njihovih prstiju i očiju. Kažu da tkalja mora da posjeduje "umjetničku nit", ali i specifian karakter.

"Treba da budete mirni, nervozne osobe ne mogu biti ćilimarke. Kad počnete da radite šaru, unesete se cijeli u taj posao, zaboravite na sve ostalo, posvećujete se ćilimu sve dok se ne završi. Jednostavno, utkate sebe u taj dio ćilima", kaže Jasmina Kirov, koja u zadruzi radi od osnivanja 2009. godine. 

2018092323250572637474794Web

Njena koleginica Biljana Đorđević na poslu ima i pomoć - u radionicu često dolazi njena sedmogodišnja ćerka Lena. U ovoj porodici će tradicija prenošenja tajne tkanja pirotskog ćilima s koljena na koljeno biti nastavljena.

"Lena je gledala kako ja radim, pa je i sama zavoljela. Koristi svaki trenutak da dođe i uči zanat. Planiramo da nastavimo tradiciju i da ona nauči da tka. Vidim da voli, da je interesuju šare i boje", kaže Biljana. 

2018092323250572637474797Web

Zanatsku zadrugu, jedinu koja ima sertifikat za izradu originalnog pirotskog ćilima, otvorila je Slavica Ćirić u momentu kada su se druge zatvorile, a ona poželjela da ćilimarstvu, "starom umjetničkom zanatu na rubu opstanka", produži život. 

"Pirotski ćilim je proizvod sa zaštićenim geografskim porijeklom. Grad Pirot je 2002. godine izvršio zaštitu po Elaboratu, u kome je dato 95 šara, 122 ornamenta i vrlo strogi kriterijumi za izradu. Izrađuje se isključivo od vune ovce iz pirotskog kraja, autohtone ovce pramenke", priča Slavica. 

2018092323250572637474798Web

Upravo zbog oštre vune, koja može da se tanko uprede, a da niti ostanu čvrste, ćilim ima rok trajanja od oko 200 godina. Ćilimarke kažu da se sto godina može gaziti po jednoj, i još toliko po drugoj strani ćilima. 

"Ono po čemu se pirotski ćilim još izdvaja jeste to što nema naličje. Ima dva identična lica. Radi se isključivo iz jednog dijela, nema spajanja ma koje dimenzije bio i ima simetriju", objašnjava Slavica.

2018092323250572637474799Web

Ako poštuje Elaborat, vješta tkalja, koja napamet zna šare i radi osam sati dnevno, za mjesec dana istka 80 kvadratnih centimetara ćilima. Zato i ne čudi što je cijena za metar kvadratni oko 400 eura. U ponudi ima i suvenirskih dimenzija ćilima koje se često naručuju za ukras ili kao poklon poslovnim prijateljima u inostranstvu.

2018092323250572637474803Web

Elaborat propisuje da šara, od koje je svaka svojevrsni simbol, mora zadržati milimetarski preciznu dimenziju i biti urađena bez modifikacija. Zato Slavica kaže da je pirotski ćilim "misterija, matematika i logika". 

"Ćilimi su slikovna pisma. Čitači simbola mogu da pročitaju poruku ćilima, kakvu je namjenu imao u domaćinstvu, da li se porodica štitila od negativne energije, htjela da napreduje, imala kćer za udaju...", kaže predsjednica "Damskog srca".

2018092323250572637474801Web

Vjeruje se da je šara "oktopod" vezana za period kada je Balkan bio pod vodom, da se šara "bomba" stavlja pored bebe kako bi brže napredovala, da "Kondićeva šara" otlanja uroke, "gugutke" donose sreću, "treće oko" prati vlasnika na daljinu i čuva ga...

Osim da, prema legendi, šire čudotvorne moći, ćilimi su vjekovima unazad imali još važnih uloga - prema njihovom broju u nekom domu mjerilo se porodično bogatstvo, a djevojke koje su tkale lijepe ćilime bile su cijenjenije u društvu. 

Danas je pirotski ćilim prepoznatljiv srpski brend koji državnici često biraju kao diplomatski poklon. Tkalje iz "Damskog srca" vjeruju da će ovaj zanat opstati jer je svaki komad koji naprave unikatan, vrhunskog kvaliteta i izrađen s ljubavlju. 

"Dok smo žive i zdrave, ćilim će živjeti", poručuju one.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.