U CG prisutne ideje za oduzimanje imovine SPC
Mitropolit Amfilohije

Pokušava se zakonski ozvaničiti

U CG prisutne ideje za oduzimanje imovine SPC

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da se u Crnoj Gori javljaju ideje za oduzimanje imovine Srpske pravoslavne crkve (SPC) i da se to pokušava i zakonski ozvaničiti preko Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti.

On za "Politiku" rekao da, pošto su u međuvremenu sklopljeni temeljni ugovori vlade s Rimokatoličkom crkvom i Islamskom i Jevrejskom zajednicom, kojima je taj nacrt suprotstavljen, protiv njega su i one reagovale, naročito protiv člana 52 o oduzimanju hramova koji su izgrađeni i imovine vjerskih zajednica koja je stečena do 1918. godine, a ne samo Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih eparhija SPC u Crnoj Gori.

Dodao je da je mitropolija ovih dana objavila i stav Venecijanske komisije o tom nacrtu.

"Zbog njega je nacrt povučen, iako vlada tvrdi da ga nije dobila (stajao je na sajtu komisije dvije godine). Učini li crnogorska vlast to bezakonje i nasilje, to će biti jedinstven slučaj u modernoj Evropi", smatra Amfilohije.

Upitan da li je moguć scenario da vlasti u Podgorici zaista oduzmu imovinu Mitropolije crnogorsko-primorske, on je rekao da ni - bezbožna vlast poslije Drugog svjetskog rata to nije učinila - već je oduzela samo dio crkvene imovine.

"Doduše, ona je u svom revolucionarnom zanosu ubila bez suda i presude mitropolita crnogorskog Joanikija i preko 115 najboljih sveštenika, a s njima mnoštvo crkvenog naroda. Međutim, nikad nije dovela pod znak pitanja pravni status eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i nije stvarala svoju 'CPC', kao što to čini njena nasljednica, neokomunistička sadašnja vlast. Vlast sekularne države, od koje je Crkva odvojena, odnosi se prema crkvenoj imovini autoritarnije negoli hrišćanska vlast iz vremena kralja Nikole", rekao je Amfilohije za "Politiku".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.