Demokrate traže besplatne udžbenike za đake svih osnovnih škola
Danilo Mrvaljević

Demokrate traže besplatne udžbenike za đake svih osnovnih škola

Ne želeći da se bavimo politikanstvom i nacionalističkim guslanjima, već isključivo da vučemo konkretne poteze na dobrobit svih građana Cetinja, kako smo i obećali, već smo podnijeli Skupštini Prijestonice predlog Odluke o utvrđivanju obaveze obezbjeđivanja besplatnih udženika za đake svih osnovnih škola na teritoriji Prijestonice Cetinje, navodi Danilo Mrvaljević, predsjednik Kluba odbornika Demokrata Prijestonice.

 Predlog odluke će se naći na dnevnom redu VI sjednice Skupštine Prijestonice, koja je zakazana za petak, 28.septembar.

"Imajući na umu da je ekonomska moć građana Prijestonice na veoma niskom nivou, prije svega usled ogromnog broja nezaposlenih, smatramo da bi donošenje ove Odluke bilo veoma značajno za sve roditelje čija djeca pohađaju osnovno obrazovanje, naročito za one koji imaju dvoje ili više djece osnovaca, pa moraju godišnje izdvajati i po nekoiko stotina eura za udžbenike i druga sredstva za školu", kaže Mrvaljević.

On navodi da su Demokrate potpuno svjesne da se ovom odlukom neće odjednom riješiti svi problemi Cetinja, ali uvjereni su da je izuzetno značajna i dobra osnova da se konačno krene razmišljati u pravcu rada na poboljšanju socijalnog ambijenta i "konkretnim potezom pokaže briga za naše najmlađe sugrađane i Prijestonicu koja nestaje, očekujemo da će biti jednoglasno usvojena".

Prema riječima Mrvaljevića to je samo jedna od niza mjera koje je neophodno hitno preduzeti u cilju poboljšanja demografske slike Prijestonice, jer je kako kaže stanje odavno alarmantno. 

"Ponavljamo, po ko zna koji put, Cetinju je hitno potrebno, u istoj ravni: donošenje ozbiljne Strategije demografskog razvoja, koja bi pored obezbjeđivanja besplatnih udžbenika, sadržavala niz drugih mjera kao što su naknade za mlade bračne parove, mjesečne naknade za nezaposlene trudnice i porodilje do navršene prve godine djeteta ili jednokratne naknade u većem iznosu, utvrđivanje obaveze da, nakon što se iskoristi pravo na pokušaje vantjelesne oplodnje koje plaća država, Prijestonica snosi troškove narednog pokušaja, naknade za treće, četvrto dijete itd. rješavanje pitanja ogromne stope nezaposlenosti.

Sve ostalo može da sačeka, naročito megalomanski infrastrukturni projekti, poput već legendarne žičare",navodi se u saopštenju.

Demokrate će se kako dodaje Mrvaljević zalagati za takav pristup i djelovati u tom pravcu.

"Sredstva za sprovođenje predložene Odluke mogu se obezbijediti bez ikakvih poteškoća i dodatnih izdvajanja, zakonitim, racionalnim i domaćinskim raspolaganjem budžetom, konkretno - prostim smanjenjem troškova reprezentacija i putovanja funkcionera i službenika lokalne uprave na minimum, te svakako boljom raspodjelom sredstava u okviru budžeta za svaku narednu fiskalnu godinu. Jer, priznaćete, svega nekoliko hiljada eura iz budžeta Prijestonice cjelokupnom obrazovanju, dok drugi transferi iznose desetine i stotine hiljada eura, nije baš najsrećnija raspodjela", kaže on.

Mrvaljević smatra da nema nikakvih nedoumica da će svi odbornici opozicije, sa zadovoljstvom, podržati njihov predlog, ali ističu da je na Kolegijumu i predsjednik Kluba odbornika DPS-a Borislav Pravilović dao čvrsto obećanje da će ova Odluka dobiti podršku i vladajuće koalicije, jer je ovo neupitno u interesu Cetinja.

"Međutim, nećemo se još radovati, poučeni dosadašnjim iskustvom sa ovom ekipom i tužnom praksom da uvijek odbijaju sve predoge koji dolaze od opozicije, stavljajuću u treći plan interes građana, uz banalna obrazloženja. Ništa im ne vjerujemo dok Odluka ne bude izglasana na sjednici. Uopšte nas ne bi začudilo da u međuvremenu, u ovih nekoliko dana do narednog petka, “zazvoni crveni telefon” i stigne direktiva da se mora glasati protiv, jer predlog odluke dolazi iz redova opozicije, bez obzira što je glasanje protiv direktno na štetu naših najmlađih sugrađana i njihovih porodica – partija je partija. Naravno sve uz sočno obrazloženje i već poznate žalopojke tipa da nema novca, da već izdvajaju “značajna sredstva” za kombi koji vozi đake do Podgorice, da čašćavaju lučonoše, da “lutaju po Platonovim pećinama” i traže dugoročna rješenja ili čak da nam predlože da pored novca iz budžeta i visokih suma za reprezentacije i putovanja loklnih funkcionera, idemo da prosimo i tražimo donacije za cetinjsku đecu.

No, ipak se nadamo da će ovog puta biti drugačije nego ranije i da će Skupština Prijestonice jednoglasno, sa 33 glasa ZA, donijeti ovu Odluku i obezbijediti da od naredne godine i sva cetinjska đeca dobijaju besplatne udžbenike. A nakon toga odmah od ponedjeljka da se krene u izradu Strategije demografskog razvoja i rješavanje pitanja nezaposlenih. Mi smo tu", poručio je Mrvaljević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.