Osvećen obnovljeni manastir Stanjevići: Krapoviću i Vujoviću ordenje Svetog Petra
Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Obnoviti božansku ljubav među braćom

Osvećen obnovljeni manastir Stanjevići: Krapoviću i Vujoviću ordenje Svetog Petra

U okviru centralne svečanosti proslave 680-godišnjice postojanja Manastira Svete Trojice – Stanjevići kod Budve u podnožju Lovćena jutros je obavljeno veliko osvećenje ove obnovljene svetinje i služena Sveta arhijerejska liturgija.

Proslavi ovog velikog jubileja prisustavovao je Dragan Krapović, predsjednik opštine Budva, Đorđe Vujović predsjednik SO Budva, budvansko opštinsko rukovodstvo, veliki broj gostiju i vjernog naroda, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Svetu službu Božiju služio je Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uz sasluženje Preosvećene Episkopa: budimljansko-nikšićkog Joanikija, pološko-kumanovskog Joakima, pakračko-slavonskog Jovana, mileševskog Atanasija, bihaćko-petrovačkog Sergija, dioklijskog Metodija, umirovljenog zahumsko-hercegovačkog Atanasija, arhimandrita Metodija, igumana manastira Hilandara, arhimandrita Prokopija iz Antiohijske patrijaršije, sveštenstva, monaštva i vjernog naroda.

U toku Luturgije, Amfilohije je uručio časni krst i u čin arhimandrita proizveo Jefrema (Dabanovića), igumana ove svete obitelji.

Otac Jefrem je prvi arhimadrit Stanjevića od vremena (1839. godine) kada su u ovom manastiru živjeli i podvizavali se vladike Sava Petrović, Sveti Petar Cetinjski i Petar Drugi Lovćenski Tajnovidac.

„Ovo je veliki događaj za ovu svetinju i za našeg arhimandrita, oca Jefrema koji je u ovu svetinju ugradio svoju mladost, život zajedno sa svojom bratijom. Ova obnovnjena svetinja koja sija, ona je svjedočanstvo njegovog ogromnog napora i truda“, istakao je Mitropolit Amfilofije.

Istakao je da je ova svetinja koja je zasijala svojom iskonskom ljepotom, osvećena zahvaljujući blaženopočivšem ocu Dimitriju Blagojeviću koji je ugradio sebe u nju, arhimandritu Jefremu, bratiji i svim časnim i čestitim ljudima da bi služila za prosvećenje svih koji će se u njoj sabirati, cijele Crne Gore i šire. Podsjetio je da je njena blagodat kroz vjekove stizala svuda, čak i do kraja Rusije, Sibira i da je svjetlost Presvete Životvorne Trojice sa ovoga svetoga mjesta obasjavala sve.

Mitropolit je kazao da se Gospod, Bog ljubavi ponovo vratio ovdje. Pozvao je sve na vječnu ljubav prema živome Bogu ljubavi i jednih prema drugima i na sve one koji se ovdje budu sabirali i koji žive na ovim prostorima.

Amfilohije je još jednom zahvalio svima koji su pomogli da se obnovi ova drevna svetinja i sa blagoslovom Svetog Sinoda SPC Draganu Krapoviću, predsjedniku opštine i Đorđu Vujoviću predsjednik SO Budva uručio Orden Sv. Petra Cetinjskog.

DSC90221024x682

Pomolio se da njihov primjer slijede i drugi gradonačelnici, vlast Crne Gore kako bi se vratili Crnoj Gori kakva je bila u vrijeme Svetog Petra Cetinjskoga, Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca i da se kao Stanjevići obnovi i Crkva Svetog Petra Cetinjskoga na Lovćenu i da se iztamniči Lovćenski Tajnovidac.

Izrazio je nadu Arhiepiskop cetinjski da će se kao što je obnovljena prijestonica Crne Gore – Stanjevići, obnoviti i božanska ljubav među braćom i da će se Crna Gora otkazati mržnje, bratomržnje i bratoubistva, oceubistva jer je borba protiv Boga ubistvo Oca Nebeskoga, a onaj koji ubija Oca Nebeskoga on ubija braću i svoju.

„Svjedočanstvo je i ovo mjesto gdje se nalazimo, koje je nosilac Božije ljubavi, a u isto vrijeme i mjesto gdje se okupila satanska demonska mržnja među narodom i ljudima. Daj Bože da se ona nikada ne ponovi“, zaključio je u arhipastirskoj besjedi Amfilohije.

Zahvaljujući se na priznanju Dragan Krapović je kazao da istorija jednog naroda podrazumjeva velika stradanja, ali i duhovno bogatstvo. Na tom dugom putu postoje mjesta koja su oslonac identiteta i da je za naš narod jedno takvo mjesto Manastir Svete Trojice – Stanjevići:

„Pod kapom nebeskom, svjedok i čuvar sedam vjekova naše istorije manastir Stanjevići je neprocjenjivi dio zajedničkog sjećanja. On nam daje utočište, ohrabrenje i životnu snagu. Podsjeća nas da se očuvanjem duhovnih vrijednosti jedino može braniti fizički opstanak naroda. Manastiru Stanjevići od osnivanja pripala je baš takva uloga", kazao je Krapović.

Predsjednik SO Budva Vujović je kazao da nema veće časti i zadovoljstva nego primiti orden Svetoga Petra u njegovoj kući u kojoj se zamonašio, školovao, podvizavao i pisao svoja velika dijela.

Na dan kada naša Crkva slavi Svete pravedne Joakima i Anu, osveštan je i prerezan slavski kolač i proslavljen imendan vladike pološko-kumanovskog Joakima.

Proslava 680-godišnjice postojanja i osvećenja manastira Stanjevići nastaviće se večeras svečanim koncertom u 17 časova grupe „Legende“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.