Na pet lokacija u Podgorici 1800 novih stabala kroz projekat “Moje Drvo”(FOTO)
Foto: Glavni grad

Ublažiće posljedice pretjerane gradnje

Na pet lokacija u Podgorici 1800 novih stabala kroz projekat “Moje Drvo”(FOTO)

Projekat “Moje drvo” je snažan iskorak u pravcu očuvanja i unapređenja stanja životne sredine u Glavnom gradu, jer na sistematski način, uz korištenje savremenih metoda u duhu modernog digitalnog vremena u kojem živimo, na održivim osnovama, uz ekspertska znanja koja su potrebna kako bi cijela stvar dala željeni rezultat, i garantovano učešće šire društvene zajednice, objezbjeđuje uspjeh i dugornočnu održivost.

To je saopštio gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na prezentaciji projekta “Moje drvo” koje realizuju Glavni grad, kompanija Amplitudo i gradsko preduzeće Zelenilo.

On je podsjetio da je kompanija Amplitudo besplatno ustupila na korištenje vrlo vrijednu aplikaciju, dok je gradsko preduzeće Zelenilo uložilo vanredne napore kako bi sve u najkraćem roku bilo moguće.

“Održavanje javnih zelenih površina u našem gradu je ozbiljan posao jer se radi se o površini od cc 11.000.000 m². Imajući u vidu obim posla kao i naše navike koje nisu uvijek onakve kakvi bi trebalo da budu, generalno stanje životne sredine u našem gradu je u ovom trenutku zadovoljavajuće. U protekle četiri godine smo formirali 120.000 m2 novih zelenih površina, usađeno je preko 8.000 sadnica, što formiranih odnosno odraslih, što sadnica za pošumljavanje, nastavljamo ulaganje u gradske parkove a u istom periodu smo dobili i 18 novih dječjih igrališta” istakao je Vuković i podsjetio da je Glavni grad usvojio niz dokumenata kojima se i legislativno uređuje ova oblast.

IMG00121030x773

Foto: Glavni grad Podgorica

“Usvojili smo Lokalni energetski akcioni plan, Akcioni plan zaštite životne sredine, Strategiju adaptacije na klimatske promjene, Plan kontrole upravljanja otpadom I mnoge druge. Zahvaljujući izmjenama zakonske regulative uspjeli smo da zakonom zaštitimo jedan dio masiva Komova i dio kanjona Cijevne.  Istovremeno, pristupili smo izradi Katastra zelenih površina i taj proces je u toku”, kazao je.

Iako su sve ovo rezultati koji mogu služiti na ponos gradskoj upravi, trebalo bi biti realan i kazati da oni u značajnoj mjeri nijesu su uticali na percepciju naših građana koja je, po riječima Vukovića, kada su ove teme u pitanju, dominantno determinisana gradnjom novih gradskih kvartova i blokova koji vrlo često oskudijevaju u ovim sadržajima.

“Mi upravo kroz ovakve aktivnosti pokušavamo da ublažimo posljedice možda pretjerane gradnje koja je karakterisala razvoj Podgorice u proteklih deceniju, deceniju i po. Takođe bi trebalo reći da sve ovo što smo radili u proteklom periodu nije bilo dovoljno da u značajnoj mjeri motivišemo naše sugrađane – prvo da promijene odnos prema životnoj sredini koji, ukupno gledano mislim da je loš,  kao i da pomognu nama iz Glavnog grada da nešto učinimo zajedno za ovaj naš lijepi grad” smatra gradonačelnik Vuković, podsjećajući da je gradska uprava u prethodnom periodu bila pouzdan partner kako nevladinim organizacijama tako i društveno odgovornim pojedincima i kompanijama.

“Projekat koji danas lansiramo je jedan u nizu projekata koji ima za cilj povećanje zelenog fonda našeg grada” naglasio je gradonačelnik Vuković.

Nenad Novović izvršni direktor kompanije Amplitudo smatra da je garancija uspješnosti projekta to što svi partneri rade stvari koje najbolje znaju.

„Mi smo kao društveno odgovorna kompanija odlučili da doniramo ono što najbolje znamo, a to je izrada mobilne aplikacije i softerskog rješenja, dizajn i sve ostale stvari koje su u vezi sa tehnološkim dijelom. Kolege iz gradskog preduzeća Zelenilo donirale su i uložile u ekspertizu, znanje vezano za biljni fond. Vodili smo jako računa o tome koje su autohtone vrste stabala koje mogu da se posade na određenim lokacijama. Takođe, oni doprinose i održavanjem stabala, što je jako važno da svako stablo koje bude zasađeno kroz ovu aplikaciju živi i da nam u narednim godinama proizvodi kiseonik i čini nam grad ljepšim. Glavni grad ima ulogu krovne organizacije koja nas je sve povezala i koja je omogućila da ovo sve funkcionište na nivou za koji se nadamo da će biti jako uspješan” istakao je Novović.

On je podsjetio da je “Moje drvo” dobilo poziv za učešće na Web Summit -u u Lisabonu.

IMG00131030x773

Foto: Glavni grad

“To je jedna od najvećih IT konferencija u Evropi i mi ćemo prezentovati ovu platformu i time prezentovati i naš grad Podgoricu” zaključio je Novović.

Po riječima Radmile Vujošević, gradsko preduzeće Zelenilo ima 23 vrste stabala koja može da ponudi našim građanima i društveno odgovornim kompanijama, dok je za projekat „Moje drvo“ predviđeno 1.800 komada.

„Odredili smo lokacije koje su tehnički najpovoljnije za sadnju, jer znamo da ukoliko se sadni materijal ne njeguje na odgovarajući način, odnosno ugradnjom hidro sistema ili noćnim zalivanjem, dolazi do njegovog propadanja. Prva lokacija koju smo odredili za sadnju putem aplikacije „Moje drvo“ jeste  Tološka šuma,  odnosno Bulevar Mihaila Lalića – zona od Ulice Meše Selimovića do Ulice Vlada Ćetkovića, gdje se nalazi bunar koji će se osposobiti za ugradnju hidro sistema i na toj lokaciji ćemo posaditi 130 stabala čempresa, pinjola, košćele, graba, lipe i brijesta.  Druga  lokacija je Ulica Kralja Nikole, riječ je o jednoj parkovskoj površini na kojoj je sportski teren koji ćemo  obogatiti parkovskim i urbanim mobilijarom i na toj lokaciji ćemo posaditi 22 stabla. Treća lokacija je drvored  u Ulici Veljka Vlahovića gdje planiramo da posadimo drvored od 30 pinjola,  i tu takođe postoje hidranti i tehničke mogućnosti navodnjavanja. Sledeća lokacija je u MZ 19. Decembar u Ulici Luke Boljevića. Tu ćemo posaditi 19 stabala dok je peta lokacija dječije igralište u Bulevaru Jola Piletića gdje ćemo posaditi pet stabala i formirati zelenu površinu, odnosno obnoviti travnjak i obogatiti sa urbanim i  parkovskim mobilijarom“ istakla je Vujošević.

Aplikacija će biti besplatna

Izrada aplikacije je u završnoj, testnoj fazi i za uskoro će biti lansirana, saopšteno je iz Glavnog grada.

Aplikacija će, kako se navodi, biti besplatna za download i za android i za iOS operativne sisteme. Kad se učita vidjeće se mapa grada, na toj mapi će biti obilježeno na početku pet lokacija koje su određene kao javne zelene površine u okviru kojih će biti moguće zasaditi drvo.

"Kad kliknete na detljanu mapu možete da odaberete mjesto na kojem želite da zasadite vaše drvo nakon čega birate od ponuđenih stabala koje je Zelenilo odredilo kao moguće za sadnju na tom mjestu. Nakon toga sa bilo kojom platnom karticom možete da izvršite kupovinu", pojašnjeno je.

Taj novac, kako se ističe, ide direktno na račun preduzeća Zelenilo i nakon određenog vremenskog perioda-periodi sadnje su od kraja oktobra do kraja godine i od marta do maja, Zelenilo će zasaditi drvo, o čemu će korisnik dobiti obavještenje push notifikacijom ili e-mailom,  a na aplikaciji to drvo će dobiti sliku pojednica koji ga je kupio ili logo kompanije, ako je privredno društvo u pitanju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.