Ko će odlučivati o sudbini Jovice Vukotića: Ovo su 5 mogućih scenarija
Jovica Vukotić

Ko će odlučivati o sudbini Jovice Vukotića: Ovo su 5 mogućih scenarija

Deset dana nakon hapšenja navodnog vođe "škaljarskog" klana Jovice Vukotića i dalje nema odgovora na pitanja u koja je sve krivična djela upleten Kotoranin. Beogradski Blic naveo je pet mogućih scenarija prema kojima će se odlučivati o njegovoj sudbini.

Vukotić je uhapšen u mondenskom ljetovalištu u Antaliji zbog falsifikovanih isprava. Nakon što je priveden, Turska ga je protjerala u Srbiju, čiji je takođe državljanin. Nakon što je pao u ruke srpske policije, istragu zbog falš isprava preuzelo je Drugo osnovno tužilaštvo u Beogradu. Vukotić je saslušan, a njegova odbrana bazira se na tome da je nelegalno uhapšen i da mu se u Srbiji ne može suditi za djelo počinjeno u inostranstvu.

Nezvanično, organi gonjenja u Srbiji ispituju da li bi Vukotić mogao biti povezan sa serijom ubistava koja se u Srbiji dogodila u okviru sukoba škaljarskog i kavačkog klana. Nije poznato je li Vukotić ispitivan na ove okolnosti i da li postoji istraga koja bi ga sa njima mogla povezati. Grčka paralelno vodi postupak protiv njega za šverc 139 kilograma kokaina.

SCENARIO 1: Priznanje krivice bez izručenja

Od hapšenja Vukotića se špekuliše da bi ubrzo po pokretanju istrage mogao da prizna krivicu i sklopi sporazum sa Drugim osnovnim tužilaštvom. Fakat je da svako tužilaštvo - po preporuci Republičkog javnog tužilaštva - mora okrivljenom da ponudi priznanje krivice. Ipak, ozbiljnih pregovora o ovom sporazumu do sada nije bilo. Ako bi priznao krivicu, Vukotić vjerovatno ne bi bio osuđen na kaznu zatvora dužu od godinu dana: zaprijećena kazna je do pet godina, ali tužilaštvo i sud bi morali da okrivljenom daju ustupke ako bi priznao djelo. U tom slučaju Vukotić ne bi mogao biti izručen Grčkoj - Srbija i ta zemlja nemaju takav ugovor.

SCENARIO 2: Protjerivanje, pa izručenje iz Crne Gore

Vukotić bi, međutim, mogao biti izručen Grčkoj iz Crne Gore. Naime, njegov otac je rekao crnogorskim medijima da je njegov sin započeo proceduru odricanja od srpskog državljanstva prije nekoliko godina. Ako bi taj postupak bio okončan nakon ili u toku suđenja za lažna dokumenta, Vukotić bi mogao - ako bude osuđen - presudom biti protjeran iz Srbije u svoju drugu domicilnu zemlju. Crna Gora ima sporazum o izručenju sa Grčkom, pa bi Vukotić na taj način mogao završiti pred atinskim sudom.

SCENARIO 3: Grčka ustupa predmet Srbiji

Tužilaštvo u Grčkoj bi, makar teoretski, moglo Srbiji da ustupi predmet šverca 139 kilograma kokaina u kojem je Vukotić jedan od okrivljenih.

To ne bi bila uobičajena praksa: tužilaštva koja sprovode istragu obično zahtijevaju da vode postupak pred svojim sudovima. Ipak, hipotetički, to bi bilo moguće, a razlog više leži u tome što je još jedan od okrivljenih - Martin Matijašević, koji je uhapšen sa pomenutim tovarom droge - takođe državljanin Srbije.

SCENARIO 4: Suđenje za ubistva

U bezbjednosnim krugovima odavno se spekuliše da su za većinu mafijaških ubistava u Srbiji odgovorni kotorski klanovi, škaljarski i kavački. Vukotić bi u tom slučaju mogao biti povezan sa ovim likvidacijama (ubistvo Davorina Baltića s početka 2018. godine poslednje je u nizu koje se pripisuje obračunu klanova).

Nikakva istraga, međutim, nije zvanično otvorena u tužilaštvima povodom ovih slučajeva, pa je i hapšenje po tom osnovu malo vjerovatno.

SCENARIO 5: Oslobađajuća presuda

Istraga za falš dokumenta, čini se, vrvi od dokaza protiv Vukotića. Međutim, svaki je čovjek nevin dok se ne dokaže suprotno, pa i vođa "škaljaraca" ima pravo na fer suđenje i odluku suda koja bi ga mogla osloboditi krivice. U tom slučaju Vukotić bi - osim sudskih troškova - imao pravo i da tuži Srbiju zbog vremena koje je proveo u pritvoru, potencijalno i zbog izgubljene dobiti (jer su mu ugroženi poslovi u Turskoj).

Izvor:Blic

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.