Đukanović: Ustavno određenje Crne Gore kao ekološke države imalo dalekosežne pozitivne uticaje
Milo Đukanović

Sjednica Nacionalnog savjeta za održivi razvoj

Đukanović: Ustavno određenje Crne Gore kao ekološke države imalo dalekosežne pozitivne uticaje

Ustavno određenje Crne Gore kao ekološke države imalo je dalekosežne pozitivne uticaje na izgradnju institucionalnog sistema nezavisne i ekonomski stabilne države, rekao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je predsjedavao 34. sjednicom Nacionalnog savjeta za održivi razvoj, klimatske promjene i integralno upravljanje obalnim područjem.

Đukanović je, povodom obilježavanja 27 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, ocijenio da je ta odluka svojevremeno predstavljala odraz namjere da se zaštite identitet i tradicionalne vrijednosti crnogorskog društva. 

"Ustavno određenje Crne Gore kao ekološke države imalo je dalekosežne pozitivne uticaje na izgradnju institucionalnog sistema nezavisne i ekonomski stabilne države, koja sigurno korača ka svom dugoročnom opredjeljenju odnosno ostvarenom članstvu u NATO-u i tekućoj integraciji u Evropskoj uniji", rekao je on.

Đukanović je, iskazujući visoko poštovanje za sve što je urađeno tokom crnogorske istorije, ukazao na nepovoljan faktor nasljeđa tokom poslijeratnog perioda industrijalizacije kada u dovoljnoj mjeri nijesu afirmisaniprincipi očuvanja životne sredine. 

On je ocijenio da je posebno značajno da je tokom prethodnog 27 godišnjeg perioda saniran značajan broj crnih ekoloških tačaka, da još nije ni izbliza potrošen prostor kao neprocjenjivi resurs Crne Gore. 

"To nam omogućava da danas mnogo realnije promišljamo o budućnosti Crne Gore, uz punu svijest o važnosti integralne valorizacije potencijala koja je začeta još u vrijeme proglašenja ekološke države. Danas smo u prilici da iskoristimo tu šansu, i upravo smo u posljednjem periodu donijeli ključna zakonska i strategijska dokumenta, koja će omogućiti još bolje upravljanje ovim resursima", rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Nacionalni savjet je iskazao punu posvećenost razvoju Crne Gore kao ekološke države, ukazujući na neophodnost konsolidacije ukupnih naučnih potencijala i institucionalnih kapaciteta kako bi se omogućilo sprovođenje ustavnog opredjeljenja o Crnoj Gori kao ekološkoj državi.

Savjet je podržao aktivnosti koje je predstavio potpredsjednik Vlade Milutin Simović, koje imaju za cilj unaprjeđenje stanja prirodnih resursa u sektorima vodoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Ocijenjeno je da je ostvaren zadovoljavajući progres u sprovođenju odluke o moratorijumu na eksploataciju šljunka u Crnoj Gori, izradi projekata regulacije rječnih slivova, stabilizaciji tržišta drvnih proizvoda.

"To se odnosi i na prevazilaženju neodgovornog odnosa koncesionara prema lokalnoj zajednici, posebno lokalnoj putnoj infrastrukturi, zaustavljanju nelegalnog ribolova upotrebom dinamita i jačanju kapaciteta ribarske flote", kaže se u saopštenju.

Nacionalni savjet je dao značajne smjernice za unaprjeđenje sprovođenja Nacionalne strategije biodiverziteta s Akcionim planom za period 2016-2020, prije svega u kontekstu obezbjeđivanja održivog finansiranja biodiverziteta i efikasne realizacije aktivnosti u okviru uspostavljanja mreže NATURA 2000 u Crnoj Gori.

Podržani su zaključci koje je Skupština Crne Gore donijela prilikom usvajanja Prostosnog plana posebne namjene obalnog područja Crne Gore.

"Ukazano je na neophodnost poštovanja mjera integralnog upravljanja obalnim područjem u fazi realizacije ovog strateškog planskog dokumenta", navodi se u saopštenju.

U primjeni Nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. godine, utvrđeni su dalji koraci u cilju sprovođenja reforme Nacionalnog savjeta, kao savjetodavnog tijela Vlade, u Državni savjet za održivi razvoj, i uspostavljanja optimalne institucionalne organizacije za sprovođenje politike održivog razvoja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.