U Sloveniji vježbali spašavanje na nepristupačnim terenima (FOTO)

Šest pripadnika službi zaštite i spasavanja iz Podgorice, Nikšića, Žabljaka i Gorske službe spašavanja, zajedno sa predstavnikom Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore je tokom ove sedmice učestvovalo u specijalističkoj obuci na temu Spasavanje uz korišćenje užadi na nepristupačnim terenima, koja je organizovana u Sloveniji, od 16. do 20. septembra.

Tokom četvorodnevnog treninga, koji se u najvećem dijelu sastojao iz praktičnog rada i vježbi, učesnici su imali prilike da od stručnih instruktora uče o naprednim tehnikama spasavanja na nepristupačnim terenima i na taj način unaprijede znanja i vještine na ovu temu, kao i da razmijene iskustva i modele dobre prakse sa kolegama iz Slovenije i Republike Češke, pojasnili su iz organizacije FORS Montenegro.

"Obuka u Sloveniji predstavlja jednu od aktivnosti projekta DIRECT – Budimo otporni na nepogode, u okviru koga je do sada organizovano više međunarodnih obuka i vježbi za spasioce, na različite teme koje su vezane za zaštitu i spasavanje na nepristupačnim terenima (početni nivo), zatim u slučajevima požara, poplava, saobraćajnih nezgoda i sl. U narednom periodu, tokom oktobra, u Češkoj će biti organizovana obuka na temu Spasavanje u slučajevima zemljotresa, kojoj će takođe prisustvovati desetak spasilaca iz Crne Gore. Učešće u ovim obukama našim spasiocima omogućava kontinuirano unapređenje osposobljenosti za reagovanje u različitim vanrednim situacijama, što je jedan od ciljeva projekta", naglašavaju iz FORSa.

Projekat DIRECT realizuju FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore i Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore u partnerstvu sa Vatrogasno-spasilačkom službom opštine Kranj iz Slovenije, Vatrogasno-spasilačkom brigadom Moravsko-Šleskog kraja i Udruženjem vatrogasaca iz Češke, a finansira Generalni direktorat za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći Evropske komisije (DG ECHO).

"Projekat ima za cilj unapređenje pripremljenosti lokalnih zajednica, institucija i službi za efikasniji odgovor na prirodne i druge nepogode. Najvažnije projektne aktivnosti, pored obuka za spasioce, uključuju terenske vježbe spasavanja, treninge na temu smanjenja rizika od katastrofa, izradu evakuacionih planova za škole i lokalne zajednice, vježbe evakuacije, kampanju informisanja stanovništva o rizicima od katastrofa, upoznavanje sa primjerima dobre prakse kada je u pitanju organizacija sistema zaštite i spasavanja iz EU itd. Jedan od veoma bitnih rezultata projekta je unapređenje međunarodne saradnje u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, kako između institucija i službi koje se bave zaštitom i spasavanjem, tako i između samih spasilaca koji se u svom poslu često suočavaju sa istim zadacima i izazovima", kaže se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.