Uljarević:  Ratovi vođeni na prostoru bivše Jugoslavije nemaju pobjednike i poražene
Sa okruglog stola, Foto:AA

: Suočavanje s prošlošću uslov da dođe do pomirenja

Uljarević: Ratovi vođeni na prostoru bivše Jugoslavije nemaju pobjednike i poražene

Efikasno suočavanje sa posljedicama ratova u bivšoj Jugoslaviji zahtijeva regionalnu saradnju, a to je jedini uslov da dođe do pomirenja, poručeno je danas u Podgorici, na okruglom stolu pod nazivom "Dijalog i pomirenje - gdje smo danas u regionu?“.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje iz Podgorice, poručila je da ratovi vođeni na prostoru bivše Jugoslavije nemaju pobjednike i poražene. 

"Svaka od strana ima neku svoju priču i istoriju. Istorija o zločinima se može utvrditi samo nezavisnim istragama i tu dolazimo do situacije u kojoj su naši pravosudni organi sposobni da postignu pravdu za žrtve. Efikasno suočavanje sa posljedicama ratova zahtijeva regionalnu saradnju“, kazala je Uljarević, javlja Anadolija.

Nataša Kandić, predsjednica UO Fonda za humanitarno pravo, istakla je "da smo još u godinama kada preovladava individualno sjećanje na ono šta se dogodilo“. 

"Imamo udruženja žrtava, koji su aktivni u tim udruženjima, koja čine jedno socijalno pamćenje. Svi smo svjedoci da sve države u regiji pokušavaju da izgrade nacionalno, kolektivno pamćenje, podizanjem spomenika. Nama uvijek predstavljaju veliku prepreku izbori u sedam država. Uvijek smo na početku da pozivamo, da molimo. To je pozicija civilnog sektora, da pokušamo lidere post jugosolvenskih zemalja ubijedimo da je u njihovim rukama dokumentovanje žrtava“, kazala je Kandić, prenosi AA.

2018092123247866737413440WebFoto:Anadolija

Balša Brković, književnik iz Crne Gore, rekao je da je „nesažvakana prošlost je veliki problem za jedno društvo“. 

"Neophodno je istinsko suočenje, po preciznim mehanizmima i to je uslov svih uslova da se dođe jednom do neke forme pomirenja. Ovdje imate političke elite koje ne žele ni jedan problem da riješe i to je taj fenomen nesvažakane prošlosti. Ali on nije moguć bez jedne suspenzije pamćenja, koja se traži od ljudi“, ističe Brković. 

Janko Ljumović, profesor Fakulteta dramskih umjetnosti na Univerzitetu Crne Gore kazao je da su mnogi ratni zločinci danas i dalje heroji. 

Branislav Radulović, predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore, poručio je na ovim prostorima nije došlo do lustracije, niti su okončani sudski procesi. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.