Stiže zahlađenje: Talas vazduha sa Arktika zahvata Evropu
Ilustracija

Stiže zahlađenje: Talas vazduha sa Arktika zahvata Evropu

Lepom septembarskom vremenu uskoro definitivno dolazi kraj i već sljedeće sedmice Evropu će zahvatiti talas hladnog vazduha sa Arktika kada će temperature drastično pasti.

Kako javlja meteo portal "Severe Weather Europe", iduće sedmice sa sjevera će nad našim kontinentom doći do snažnog prodora vazdušne mase s Arktika koji će se proširiti nad velikim dijelom Evrope.

Natprosječno visokim temperaturama doći će kraj nakon prodora hladnoće sa sjevera, prenosi Index.hr.

Prvi i slabiji prodor hladnog vazduha stiže ovog vikenda, a drugi, intenzivniji prodor trebalo bi da se dogodi u ponedjeljak ili utorak, pri čemu će masa vrlo hladnog vazduha doprijeti sve do južnog Mediterana, pa čak i sjevera Afrike.

Trenutna meteorološka situacija nad Evropom počeće da se mijenja u petak, kad će se hladni arktički vazduh početi da se probija nad sjeverom i zapadom kontinenta.

Hladan vazduh širiće se iza hladnog fronta s Atlantika prema središnjoj Evropi, dok će se topli vazduh pomerati na krajnji sever, prema Skandinaviji i sjeveroistoku.

Nad Atlantikom će se uskoro formirati novi talas hladnog vazduha, a tada će se stvoriti "kanal" prema sjeveru koji će omogućiti snažan prodor arktičkog vazduha prema kontinentalnoj Evropi.

Do utorka će se talas hladnog vazduha razviti nad kontinentom, pa će se tako arktički front proširiti preko srednje Evrope do Balkana i Mediterana, navodi "Severe Weather Europe".

Zbog arktičkog talasa doći će do drastičnog pada temperature.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.