Zarubica: Pozdravljamo izjavu Đukanovića
Duško Zarubica, foto: PR Centar

Uputili još jedan poziv ministarstvu za razgovor

Zarubica: Pozdravljamo izjavu Đukanovića

Koplja se lome o Nacrtu zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju a učesnici socijalnog dijaloga nalaze se na suprostavljnim stranama.

Vlada nije prihvatila niti jednu sugestiju dvije crnogorske sindikalne centrale a sindikalci najavljuju radikalizovanje socijalnog dijaloga kroz zahtjev Skupštini da raspiše referendum o ovom zakonu, a kao opcija se pominje i generalni štrajk.

U ovu priču uključio se i crnogorski predsjednik.        

„Optimista sam da će se naći rješenje između nadležnog Ministarstva i Vlade s jedne strane i sindikata sa druge i da će Crna Gora nastaviti da se skladno ekonomski i demokratski razvija“, kazao je Đukanović novinarima nakon otvaranja Ministarske konferencije pod nazivom Zadužbina budućnosti.

Sa ovom Đukanovićevom izjavom saglasan je Generalni Sekretar Saveza samostalnih sindikata Crne Gore Duško Zarubica koji dodaje da su i Savez i Unija Slobodnih Sindikata pozivali Vladu da razmisli kako bi se socijalni dijalog nastavio.

“I danas smo donijeli odluku i uputili Ministarstvu poziv da nam odgovori da li ćemo se naredne nedjelje  opet sastati, da kao socijalni partneri još jednom pokušamo naći dogovor oko ovog zakona. U srijedu je zakazan sastanak dvije sindikalne centrale i tada će se znati nešto više o našim daljim zajedničkim koracima. “ kaže za Kodex prvi čovjek SSSCG Duško Zarubica.

Zarubica pozdravlja Đukanovićevu izjavu jer ona ide u pravcu onoga za šta se zalažu dvije sindikalne cantrale a to je uvijek socijalni dijalog i dogovor socijalnih partnera.

duskozarubica1

Foto: PR Centar

Zarubica za Kodex poručuje da je čovjek koji uvijek vjeruje u socijalni dijalog.

“Da ne vjerujem u socijalni dijalog ne bih u njemu ni učestvovao. Nikada nije kasno za neke druge mjere kao što su protesti ili generalni štrajk.“ kaže Zarubica.

Mediji su pisali da je ministar Kemal Purišić, braneći tvrdi stav Vlade kad je u pitanju Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, kazao da je nacrt zakona diktat  MMFa i Evropske Unije. Niti je to istina niti je Purišić to tako predstavio.

“Ministar je rekao da su to preporuke MMFa i Evropske Unije a ne diktat. Oni ne mogu takve stvari diktirati a te institucije, uz preporuke koje daju, uvijek navode da bi do konačnog rješenja trebalo doći kroz socijalni dijalog. To je od početka i stav sindikata kada je priča o ovom nacrtu zakona u pitanju.“kaže za Kodex  prvi čovjek SSSCG Duško Zarubica.

Vlada je ranije saopštila da neće povući Nacrt zakona kojim se predviđa da muškarci ubuduće u penziju idu sa 67, a žene sa 65 godina starosti i 40 godina radnog staža. Predstavnici oba sindikata, sa svoje strane, predlažu da 40 godina staža osiguranja ostane jedini uslov za odlazak u starosnu penziju, kao i da se smanji starosna granica za penzionisanje na 65 godina života za žene i muškarce. Tu je i problem obračuna penzija. Sve u svemu, možda predsjednik Đukanović pokrene novu rundu socijalnog dijaloga.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.