Crna Gora spremna za zatvaranje određenih poglavlja
Drljević – Ikonen

Drljević – Ikonen

Crna Gora spremna za zatvaranje određenih poglavlja

Crna Gora će nastaviti da ispunjava preuzete obaveze u okviru pregovora sa Evropskom unijom, i spremna je da zatvori određena poglavlja, saopštio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević na sastanku sa finskim ambasadorom Pertijem Ikonenom.

Glavni pregovarač je informisao ambasadora o napretku u pregovorima, istakavši da su sva mjerila za otvaranje poglavlja 8 – Konkurencija ispunjena, kao i da Crna Gora radi na dobijanju saglasnosti svih država članica EU za otvaranje pregovaračkog poglavlja 27 – Životna sredina.

„Crna Gora je odradila ogroman dio posla i očekujemo vrednovanje naših napora i rezultata. Svjesni smo i da će pomaci u poglavljima 23 i 24 diktirati sveukupan napredak, zbog čega smo fokusirani na održavanje predstojećeg Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost, na kom ćemo, zajedno sa kolegama iz Evropske komisije, razmotriti dosadašnje učinke, naročito na planu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali i razgovarati o predstojećim izazovima i obavezam“, rekao je Drljević.

Ambasador Ikonen je istakao zadovoljstvo ukupnim odnosima i kvalitetom saradnje dvije države u oblasti evropske integracije, podsjetivši na ugovoreni tvining projekat ukupne vrijednosti 950.000 eura, čija realizacija treba da počne do kraja godine, a koji se odnosi na podršku upravljanju ljudskim resursima u javnom sektoru.

Upoznao je Drljevića sa radom Finske na definisanju ključnih pitanja tokom predsjedavanja Savjetom EU u drugoj polovini naredne godine, navodeći da će Zapadni Balkan zadržati visoku poziciju i na finskoj listi prioriteta tokom predsjedavanja.

Ambasador je pohvalio konstruktivnu ulogu Crne Gore u povezivanju regiona, a zajednički je ocijenjeno da je saradnja država na Zapadnom Balkanu neophodna za uspješno kretanje regiona prema EU.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.